Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#SSRI

P4 Kristianstad granskar utskrivning av SSRI

Publicerat måndag 3 oktober 2016 kl 09.32
Saffi Yucel: Vi vill höra om dina erfarenheter av antidepressiva mediciner
(3:48 min)
Saffi Yucel
Saffi Yucel har granskat utskrivningen av SSRI-läkemedel. Foto: Sveriges Radio

P4 Kristianstad kommer att under de kommande dagarna att lägga fokus på att granska utskrivningen av SSRI-preparat. Det handlar om antidepressiva mediciner som skrivs ut via vårdcentralerna. Vi vill höra dina erfarenheter av preparaten.

De flesta med psykisk ohälsa förblir inom primärvården, och enligt siffror från Socialstyrelsen får allt fler personer antidepressiva mediciner av sorten SSRI utskrivna.

SSRI är selektiva serotoninåterupptagshämmare, och det är den mest förskrivna gruppen antidepressiva läkemedel. De anses skonsamma jämfört med de äldre antidepressiva medicinerna. Men även SSRI är kraftfulla, de ska användas under kontroll av läkare. De ska framförallt användas för att behandla depressioner och har visat sig vara effektiva mot det.

De här medicinerna ska inte användas planlöst, utan det ska alltid finnas en behandlingsplan när man får dem utskriva, och man ska börja trappa ner när man är symtomfri.

Du kommer i vår granskning bland annat få höra att det är stora skillnader mellan de skånska vårdcentralerna i hur mycket antidepressiva som hämtas ut i relation till antalet listade patienter, trots gemensamma riktlinjer.

Du kommer även att få höra patienter som tycker att man skriver ut medicinen för lättvindigt och en av de patienterna vi pratat med menar att grunden till hennes psykiska ohälsa var hennes sömnproblem. Men sömnproblemen utreddes aldrig utan läkaren ansåg snabbt att hon var deprimerad, och skrev ut antidepressiva. Nu försöker hon sluta, och det har visat sig vara väldigt svårt. Du kommer också att få möta en patient som menar att antidepressiva räddat livet på henne.

Vi vill höra vilka erfarenheter du har av att vara deprimerad. Hur blev du bemött av sjukvården? Fick du den information du skulle ha när du fick antidepressiva mediciner? Har du alltid samma läkare när du ska på återbesök och hur var det att sluta med medicinen? Maila din berättelse till oss på publiken@sverigesradio.se 

Vi vill även höra hur det är att vara anhörig till den som lider av psykisk ohälsa. Hur är det att stå bredvid när någon ska börja eller sluta med antidepressiva? Vad är din bild av sjukvården när det gäller de här frågorna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".