Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner struntar i att betala lön till funktionsnedsatta

Publicerat onsdag 19 oktober 2016 kl 05.19
Jessika: Det är just detta som gör mig så förbannad
(3:02 min)
En kvinna häller upp en kopp kaffe.
Jessika Håkansson-Hildingson. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Det finns inte någon lag som säger att kommuner måste betala ut habiliteringsersättning till personer som har daglig verksamhet inom LSS. Det här vill Jessika Håkansson-Hildingson i Klippan som själv har habiliteringsersättning, eller lön som hon kallar det ändra på.

Jessika Håkansson-Hildingson vill att man lagstadgar ersättningen så det blir lika för alla i landet.

Idag har 35 kommuner ingen ersättning alls och det är stora skillnader på ersättningsnivåerna enligt de svar som Jessika fått av kommunerna.

– Eftersom det inte är lag på att vi ska ha habiliteringsersättning så har kommunerna inte någon skyldighet att betala ut den här ersättningen, och det är det som gör mig så förbannad. Det är inte rättvist att man ska behöva låna pengar för att det ska gå runt om man jobbar. Arbetar man så ska man få lön. Alltså om man till exempel jobbar på Ica så kan man få lyfta tunga saker, och man kan få använda handtruck, och då känns det ännu värre att man inte får lön, säger hon.  

Sist Jessika Håkansson-Hildingson förde en kamp om habiliteringsersättningen för personer som har daglig verksamhet inom LSS var när hon och hennes vänner i Klippan riskerade att förlora ersättningen. Men genom en envis kamp, och stor uppmärksamhet via Sveriges Radio, lyckades hon få kommunen att ändra sig.

Den händelsen fick Jessika att undra över läget i övriga landet. Därför skickade hon ut frågan till samtliga 290 kommuner i Sverige, och svaren visar att 35 kommuner i landet inte har någon habiliteringsersättning alls. Dessutom visar svaren från kommunerna att det är stora skillnader på ersättningsnivåerna. Jessika menar att det här är orättvist, att det inte ska ha betydelse vilken kommun man bor i, och att det borde vara lag på att alla kommuner ska betal ut habiliteringsersättning.

– De kan lagstadga om allting annat men de kan inte göra rätt för oss som är handikappade. Det är förjävligt att de inte kan visa oss den respekt som vi förtjänar, säger hon.

Vilken skillnad gör den här ersättningen egentligen för en som är i din situation?

– En normal pension ligger på elvatusen kronor med bostadstillägg i månaden för en som har sjukpension. När alla räkningar är betalda har vi cirka tvåhundra till trehundra kronor kvar. Men kan vi då få runt åttahundra kronor extra i månaden så kan vi hitta på saker med vänner, gå på fik, och annat som man annars inte skulle ha råd med.

FUB är en intresseorganisation som arbetar för att personer med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv. Lena Landin på FUB i Klippan säger till oss på telefon att hon har stöttat Jessika i hennes arbete med att kartlägga kommunerna när det gäller habiliteringsersättningen. Hon menar att frågan om habiliteringsersättning ständigt är aktuell inom FUB. Här har man nämligen länge hoppats på att frågan om ersättning ska lagstadgas. 

Lena Landin säger vidare att det är svårt för personer inom daglig verksamhet att få chansen att komma ut på så kallade riktiga arbetsplatser, och att många är glada och tacksamma för att de får ha ett "riktigt" jobb att gå till. Men säger samtidigt att det är viktigt att de få en skälig lön så att de inte riskerar att känna sig utnyttjade som billig, eller gratis arbetskraft. Just det här är något som även Jessika poängterar.

– Jag vill att även summan ska vara bestämd enligt lag så att alla får lika mycket, så det inte blir någon orättvisa att någon tjänar mer och någon mindre, säger hon.

Habiliteringsersättning i Skåne

I Skåne är det stora skillnader på ersättningsnivåerna. Lägst ersättning har Hörby, fem kronor/dag. Högst ersättning har Kävlinge, 68 kronor/dag, därefter kommer Örkelljunga som betalar 50 kronor/dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".