Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Polisen satsar mot människohandel

Publicerat måndag 14 november 2016 kl 06.00
Polisen: Vi ska göra allt som står i vår makt för att hjälpa de här personerna
(1:20 min)
Polisen
Polis. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetet mot människohandel ska prioriteras högre inom polisen. En särskild grupp inom region syd ska fokusera enbart på människohandel.

– Ja, det är prioriterat. Det är bland de brotten som är högt prioriterade både nationellt och i EU, och det är just därför det här beslutet om ambitionshöjning har fattats nationellt och som vi just nu håller på att sjösätta, säger Mattias Sigfridsson, kriminalkommissarie på sektionen mot internationell grov och organiserad brottslighet och ansvarig för människohandelsfrågorna i region syd.

Arbetet med den här sortens brottslighet har tidigare haft konkurrens av andra brott, men just nu sätts en särskild grupp ihop som ska fokusera på just människohandel och anslutande brottslighet. Man kommer bland annat att jobba med uppsökande verksamhet och på det sättet försöka identifiera offer. Särskilt unga offer kommer att prioriteras.

Mattias Sigfridsson säger att det här handlar om organiserad brottslighet, där några tjänar pengar på andra människors utsatthet. Även om prostitution är vanligast i storstäderna så kan den här sortens människohandel förekomma var som helst, säger han, och uppmanar den som är utsatt att ta kontakt med polisen. Han garanterar att man får hjälp.

– Ja, det gör jag. Vi ska göra allt som står i vår makt att hjälpa de här personerna. Vi har skyddsåtgärder och vi har personer som är kompetenta att göra bedömningarna. Man ska också komma ihåg att det ofta hotas väldigt mycket i de här situationerna, men det finns väldigt få exempel där man har verkställt hoten mot andra anhöriga. Det är något man gör för att hålla de här personerna under kontroll.

Går det att få stopp på den här sortens människohandel?

– Det är ju vår förhoppning att vi på sikt ska kunna skapa någon slags nollvision kring detta, men vi vet att det är extremt lång väg dit. Och det är ju inte polisen enbart som kan stoppa det, det handlar ju om grundläggande värderingar. Vilka människor är det som drar nytta av andra människors utsatthet och köper sexuella tjänster? Det är ju ett värderingsarbete som måste börja tidigt.

Josefin Modig
josefin.modig@sverigesradio.se
P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".