Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag med Helene Persson

Vickies bönbrownie nyttigt mellanmål

Publicerat tisdag 15 november 2016 kl 10.57
Vickie: Stor andel svarta börnor, ägg , kokosfett, lite chiafrön, lite kakao
(1:02 min)
Vickies bönbrownie
Vickies bönbrownie Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio

En nyttig bönbrownie gjord på baljväxter, efter träningen eller som ett litet mellanmål.

Portioner: Ger 24 små bitar

  • 1 burk kokta svarta bönor (á ca 400 g)
  • 3 ägg
  • 2½ msk kokosolja eller olivolja
  • 2 msk chiafrön
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1½ dl kokossocker eller rårörsocker
  • 150 g mörk choklad (60%)

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 175°C
  2. Smörj en ugnssäker form, ca 26 x 20 cm
  3. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av
  4. Lägg bönorna i en matberedare och mixa slätt. Tillsätt övriga ingredienser utom chokladen och mixa till en slät smet
  5. Hacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikro. Häll ner i smeten och mixa snabbt ihop
  6. Häll smeten i formen
  7. Grädda i mitten av ugnen 30 - 35 minuter. Känn med en provsticka om kakan är klar. Stickan ska vara torr. Låt svalna

Servera gärna brownien till en skål Isad mangosoppa med sorbet.

För alla:
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri mörk choklad.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri mörk choklad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".