Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Här odlas mänskligt blod i tobak

Publicerat måndag 21 november 2016 kl 11.36
Forskare: Skulle kunna rädda liv vid olyckor
(1:54 min)
Forskaren Li Hua Zhu i ett växthus i Alnarp
Li Hua Zhu visar tobaksplantorna. Foto: Olof Peterson

I Alnarp i Skåne försöker svenska forskare göra konstgjort blod av genmodifierade växter. Tanken är att använda det i situationer när personer snabbt förlorar mycket blod.

När personer förlorar mycket blod måste sjukvården snabbt kunna hålla uppe syrenivån i kroppen. Om någon förlorar mycket blod är risken annars att hjärnan utsätts för syrebrist vilket är livsfarligt. I sådana situationer skulle konstgjort blod kunna användas.

Forskare har länge försökt framställa ett blodersättningsmedel som skulle kunna rädda patienter på olyckplatsen, även om det inte finns tillgång till färskt blod från en donator.

– Förmodligen är vi de enda som försöker uttrycka mänskligt blod i växter, säger hon, säger Li-Hua Zhu som är professor i växtförädling på Lantbruksuniversitetet SLU i Alnarp.

Hon visar Biotronen, det speciella rum på lantbruksuniversitetet i Alnarp där alla de växter förvaras som räknas som genmodifierade organismer, GMO. 

– Här ser du de tobaksplantor vi använder för att producera mänskligt hemoglobin.

Genom att spruta in gener för mänskligt hemoglobin in i bladet på tobaksplantan får man ett tillfälligt proteinuttryck. När plantan växer producerar den mänskligt hemoglobin. Sedan kan forskarna extrahera hemoglobinet som precis ser ut som det i våra egna röda blodkroppar.

Tobaksplantor kan odlas på platser där det kanske inte finns tillgång till färskt blod till transfusion. Därför skulle blodersättningsmedel från odlade växter kunna vara tillgängligt i fattiga länder som annars har dålig tillgång på blod.

Men det är en lång bit kvar. Ännu vet forskarna inte om det går att göra blodersättning av hemoglobinet från tobaken.

– Men vi måste göra celltest och göra tester på möss för att bekräfta att de verkligen har samma funktion som mänskligt blod, det vill säga att kunna transportera syre, säger Li-Hua Zhu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".