Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fredag i P4 Kristianstad

Surdegscoachen tipsar om adventsbak

Publicerat fredag 25 november 2016 kl 10.30
Elin: Smält inte smöret, ha det rumstempererat
(4:08 min)
Elin Jönsson bloggar om bakning på Sur Kultur.
1 av 2
Elin Jönsson bloggar om bakning på Sur Kultur. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Elin Jönsson bloggar om bakning på Sur Kultur.
2 av 2
Elin Jönsson bloggar om bakning på Sur Kultur.

Elin Jönsson skriver en blogg som hon kallar Surkultur men allt hon bakar innehåller inte surdeg. Hon bjuder här på två recept till advent.

Elin Jönsson bor i Vä utanför Kristianstad och jobbar som bagare till vardags. När hon är ledig bakar hon mycket, både med och utan surdeg. Till advent bakar hon gärna vörtbröd och lussekatter och hon bjuder här på sina recept från bloggen.

- Mitt viktigaste tips för att få lussekatterna saftiga är att använda rumstempererat smör. Då blir inte degen så fuktig och du behöver inte använda så mycket mjöl vilket gör bullen saftigare, säger hon.

Elins vörtbröd

ETT VÖRTBRÖD

DAG 1, MORGON

165 g vatten
80 g fint rågmjöl
5 dl svagdricka, porter eller julmust

DAG 1, SEN EFTERMIDDAG

130 g surdeg
skållningen från morgonen
25 g honung
65 g flytande vört
25 g mörk sirap
2 g mald nejlika (ca 2 krm)
2 g mald pomerans (ca 2 krm)
2 g mald ingefära (ca 2 krm)
8 g havssalt
340 g vetemjöl
33 g blötlagda och avrunna russin

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, MORGON

  1. Koka upp vattnet och häll det över mjölet, rör runt och täck bunken med lock. Låt stå i rumstemperatur till eftermiddagen.
  2. Reducera ner 5 dl svagdricka, porter eller julmust till 1 dl. Ställ vörten sedan i kylen. Detta blir en slags låtsasvört.
  3. Mata din surdeg så den är pigg till eftermiddagen.

DAG 1, SEN EFTERMIDDAG

  1. Gör en hög av mjölet på bakbordet och forma sedan ett hål i mjölet där du kan hälla övriga ingredienser utom russinen.
  2. Arbeta in mjölet lite i taget tills du har en kladdig deg. Lägg degen i en bunke och låt den vila 1 h.
  3. Vik degen och låt den vila 1 h till. Upprepa vila-vikastegen 4-5 gånger. Vid sista vikningen tillsätter du russinen.
  4. Forma brödet till en limpa och lägg i jäskorg med handduk. Lägg dubbla handdukar över och låt brödet jäsa i rumstemperatur till morgonen.

DAG 2, MORGON

  1. Sätt ugnen på 250 °C.
  2. Pensla brödet med uppvispat ägg.
  3. Ställ in brödet och sänk temperaturen till 180 °C. Grädda brödet tills innertemperaturen är 98 °C.
  4. Pensla brödet med smält smör när du tar ut det ur ugnen.

Elins lussekatter

35 LUSSEKATTER

STEG 1

50 g röd jäst
500 g kall mjölk
50 g rumstempererat smör
1 tsk salt
0,5 msk socker
1000 g vetemjöl

STEG 2

1 påse saffran (0,5 g)
125 g rumstempererat smör
1,5 dl socker
1 ägg

GÖR SÅ HÄR

  1. Lös upp jästen i mjölken i en degblandare.
  2. Tillsätt smör, salt, socker och ungefär 700-780 g av vetemjölet. Degen ska släppa från bunkens kanter när den är färdigarbetad så känn på degen och testa dig fram. Arbeta degen i ca 10-15 min.
  3. Låt degen jäsa tills den är ungefär dubbelt så stor, ca 1 h.
  4. Under tiden förbereder du steg 2 genom att stöta saffranet med ett par nypor socker i en mortel. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt saffranet och ägget och vispa tills det blandat sig.
  5. Arbeta in saffranssmöret i den jästa degen i maskin. Tillsätt resten av vetemjölet lite i taget tills degen är smidig.
  6. Häll ut degen på bakbord och forma lussekatter.
  7. Låt lussekatterna jäsa ca 1 h.
  8. Tryck ner russin i lussekatterna om du vill.
  9. Grädda lussekatterna mitt i ugnen i 225 °C ca 8 min. De ska bli gyllenbruna. Pensla bullarna med ägg uppvispat med en skvätt vatten direkt när de kommer ut ur ugnen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".