Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Han flydde över järnridån

Publicerat torsdag 29 december 2016 kl 11.42
Radovan Javurek: Det var en otrolig känsla av lättnad
(4:26 min)
Radovan Javurek.
1 av 4
Radovan Javurek har levt på båda sidor om järnridån och minns dess fall för 25 år sedan. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Radovan Javurek.
2 av 4
Radovan Javurek växte upp i dåvarande Tjeckoslovakien. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Pragvåren.
3 av 4
Radovan Javurek var fyra år när Warszawapakten genomförde sin sovjetledda ockupation efter Pragvåren 1968. Foto: Scanpix/TT
Sovjetunionen upplöstes i slutet av december 1991.
4 av 4
Sovjetunionen upplöstes i slutet av december 1991. Foto: Joakim Roos/Pressens bild/TT

I december för 25 år sedan upplöstes Sovjet och järnridån mellan väst och öst föll slutgiltigt. Radovan Javurek i Kristianstad har levt på båda sidor.

Radovan Javurek växte upp i dåvarande Tjeckoslovakien, som tillhörde Östblocket och var en satellitstat till Sovjetunionen. Han flydde till Sverige och minns järnridåns fall som en lättnad.

– Min bild var att systemet kommer leva i minst 100 år till. Så var upplevelsen för oss som var där. Det var den här hopplösheten i att det här kommer rulla på och bara bli sämre. Ekonomin havererade på slutet i de flesta av de här länderna.

Radovan Javurek är idag politiker i Kristianstad med förtroendeuppdrag för Liberalerna. Intresset för politik fick han med sig hemifrån uppväxten i dåvarande Tjeckoslovakien, där föräldrarna var regimkritiker. De motsatte sig bland annat Warszawapaktens sovjetledda ockupation efter Pragvåren 1968.

– Min far var så kallad reformist. Han förespråkade kommunism med mänskligt ansikte. När det väl inträffade att de här styrkorna annekterade landet så organiserade han motstånd mot detta. Det är klart att det straffade honom hårt sedan.

Radovan Javurek berättar att livet påverkades av att dåvarande Tjeckoslovakien låg i Sovjetunionens skugga.

– Det var en uppväxt präglad av ofrihet. När jag blev äldre fanns det många problem. Jag var rebell och vi var ungdomsgäng som diskuterade den politiska situationen. Vi hade ett band, sjöng sånger och blev föremål för kontroll. Vi insåg att vi riskerade att hamna i fängelse och började planera att lämna landet, säger han.

Flykten över järnridån gick via dåvarande Jugoslavien. Som 19-åring under bröllopsresan 1984 hoppade Radovan Javurek av tillsammans med sin fru. De vände sig till FN:s kontor i Belgrad för att söka politisk asyl.

– En stark upplevelse var gemenskapen bland oss som var flyktingar. Det var en känsla av att vi alla var på samma båt och behöver hjälpa varandra. Vi hade en öppenhet gentemot varandra och en vilja att hjälpa som var fantastisk. Vi var polacker, tjecker, bulgarer och rumäner i ett östeuropeiskt flyktingläger, säger Radovan Javurek.

Nu som då var flyktvägarna farliga för många.

– Jag beundrar de människorna som gjorde en mer våghalsig flykt än jag. De riskerade sina liv när de korsade vattendrag tillsammans med sina barn. De gick genom tunnlar och fick akta sig för att inte bli påkörda. Folk gick över bergen och frös ihjäl. Människors kraft att försöka röra sig framåt ska vi inte underskatta någonsin för den är väldigt stark, säger Radovan Javurek.

Nyheterna om Sovjetunionens upplösning och järnridåns slutgiltiga fall i december 1991 mottog han från sin nya tillvaro i Sverige.

– Det var en fantastisk tid. Det upplever man en gång i livet den här euforin av att någonting som är så ont faller. Det kanske var den slutgiltiga bekräftelsen på att kalla kriget definitivt var över. Sovjetunionen upplöstes och när det föll var det en otrolig känsla av lättnad.

Radovan Javurek tycker att historien har viktiga lärdomar att förmedla.

– Ingen nation är immun mot detta. När odemokratiska processer startar kan demokratin avskaffa sig själv till förmån för en diktatur eftersom diktaturen är effektivare i början. Sedan kan den koppla greppet i tiotals år precis som historien visar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".