Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag med Helene

Cillas bästa julsillar

Publicerat tisdag 20 december 2016 kl 09.43
Cecilia Buhre: Sillinläggningar med rom...? Knudor i gräddfil?!
(3:18 min)
Cecilia Buhre förbereder julsillen.
1 av 5
Cecilia Buhre förbereder julsillen. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Cecilia Buhre lär Helene göra snabb matjessill - Cecillen! Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
2 av 5
Cecilia Buhre lär Helene göra snabb matjessill - Cecillen! Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Cecilia Buhre ger bra silltips inför julen. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
3 av 5
Cecilia Buhre ger bra silltips inför julen. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Helene luktar på sillen. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
4 av 5
Helene luktar på sillen. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
Snabb matjessill - se receptet i texten! Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio
5 av 5
Snabb matjessill - se receptet i texten! Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio

Cecilia Buhres bästa sill-tips till julbordet är en med curry, en med rom och en senapsgravad. Och som bonus - en matjessill som du själv gör enkelt på bara några minuter!

I förmiddagsprogrammet hjälper Cecilia Buhre oss att förbereda sill inför julbordet. Hon har tillsammans med sin man drivit den legendariska fiskaffären och restaurangen Buhres fisk i Kivik i många år.

När du ska göra egen sill är det viktigaste att syra den på rätt sätt.

- Gör man fel med syrningen så kvittar det vad man gör i övrigt, säger Cecilia Buhre.

Cecilias bästa tips för att syra sill:

1. Dra av skinnet - från stjärten och framåt. Kör in tummen så får du en fin hel filé.

2. Blanda lagen för att syra och lägg i sillen. Till ett kilo sillfilé blandar du 1 dl ättika 24%, 0,5 dl salt och 1 l vatten.

3. Låt sillen ligga i tills den förvandlats från genomskinlig till genomgrå (6-12 timmar).

4. Låt sillen rinna av innan du lägger den i sås. 

CECILIA BUHRES TRE BÄSTA SÅSTIPS:

ROMSILL

600-700 gr syrad sill
350 gr majonnäs
125 gr socker
250 gr gräddfil
0,5 dl gräslök
0,5 dl dill
0,5 dl finhackad rödlök
1 dl valfri rom

CURRYSILL

400 gr syrad sill
200 gr majonnäs
100 gr socker
150 gr gräddfil
2 msk gurkmix
2 krm mald svartpeppar
10 gr curry
1 hackat äpple
0,5 del hackad purjolök

SENAPSGRAVAD SILL

400 gr söt senap
200 gr socker
3 dl neutral raps-/el majsolja
0,5 dl vatten
1 tsk senapsfrö
1 dl dill
900 gr syrad sill

Cecilia Buhre överraskar också med en sill som du faktiskt kan göra på bara några minuter - en snabb matjessill, döpt i förmiddagsprogrammet till Cecillen...

SNABB MATJESSILL - "CECILLEN"

3 matjesfiléer i bit
2 dl creme fraiche
2 msk Kalles kaviar
1 finhackat äpple
1 dl finhackad purjolök
svartpeppar
0,5 dl persilja
0,5 dl gräslök

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".