Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förskolor villrådiga om hur man ska hindra pedofiler

Publicerat onsdag 28 december 2016 kl 05.43
SKL: Kommunerna behöver stöd, det här är svårt.
(1:35 min)
Sandlåda
Kommunerna behöver stöd för att förbereda sig. Foto: Malin Sturesson / Sveriges Radio

Förskolor i Kristianstads grannkommuner har många tankar omkring i fall det finns något sätt att förebygga risker att någon utsätter barnen för övergrepp, och de tankarna är de inte ensam om.

För ett år sedan avslöjades att en vikarierande barnskötare i Kristianstad gjort sig skyldig till sexuella övergrepp och våldtäkter på flera barn.

En koll som P4 Kristianstad gjort visar att ingen av de sex grannkommuner som omger Kristianstad gjort några förändringar i sin förskoleverksamhet efter händelsen.

På SKL, Sveriges kommuner och landsting, har man nu sammanställt ett nytt stödmaterial för att hjälpa kommunerna:

– Vi har sammanställt ett material med information, därför att behovet finns. Det här är svåra frågor för kommunerna, säger Hanna Sällemark är utredare på utbildningsavdelningen på SKL.

Många förskolor vittnar om en generell ökad vaksamhet efter händelsen i Kristianstad. Men våra frågor till grannkommunerna Tomelilla, Simrishamn, Bromölla, Hässleholm, Hörby och Östra Göinge visar att händelsen inte har påverkat sättet de arbetar på förskolorna.

Flera uttrycker frustration kring att det känns svårt att förebygga liknande händelser.

Majoriteten av kommunerna försöker till exempel undvika att vikarier ensamarbetar - alltså lämnas ensam med barnen t.ex vid stängning, men säger också att de tvingas göra undantag i bland.

Ett par kommuner har en policy som säger att privata mobiler inte ska användas på förskolan, men anger samtidigt att den är svår att efterleva.

Den utredning som skolchefer i Kristianstad gjorde efter händelsen pekade just på ensamarbete, användande av privata mobiler och utformingen av skötrum som riskfaktorer.

Men några absoluta regler kring detta finns inte heller i SKL:s material?

– Nej, det här handlar mer om att samla den information som vi har från olika kommuners arbete, och dessutom tipsa om var kan man hitta mer information, säger Hanna Sällemark.

– Det är tänkt att inspirera till att varje kommun behöver upprätta sin handlingsplan, och prata om hur man gör om barn utsätts för brott - och se till att det är förankrat i organisationen, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".