Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Eftermiddag med Karin Bengtsson

Så lagar du ett vegetariskt julbord

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 17.53
Anneli Idman: Det går att fixa till med lite vilja och kryddor
(6:51 min)
Vegetariska köttbullar, senapssill och Jansons frestelse.
1 av 2
Vegetariska köttbullar, senapssill och Jansons frestelse. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Anneli Idman tipsar om vegetarisk mat som passar på julbordet.
2 av 2
Anneli Idman tipsar om vegetarisk mat som passar på julbordet. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.

Senapsgriljerad kålrot, istället för skinka, eller inlagd sill som är gjord på aubergine. Ja, det finns mycket vegetarisk julmat - men smakar det verkligen julbord?

Vanligtvis tycker Anneli Idman, som driver en vegetarisk matvagn i Kristianstad, inte att man ska försöka efterlikna kött när man lagar vegetarisk mat. Men just i juletid tänker hon annorlunda.

– Ja, faktiskt. Just julbordet är ju så klassiskt, säger hon.

Och det finns mycket som kan ersättas och bli likt kött-versionen. Gravad lax kan till exempel ersättas med en gravad morot, som ugnsbakas och sedan läggs in i en lag med dill, berättar Annelie Idman.

Hon tipsar också om att göra köttbullar på mixad mandel, inlagd sill på aubergine och Jansons frestelse med champinjoner. Men julskinkan är svår att ersätta, menar hon.

– Vissa gör ju en griljerad kålrot. Och visst får man lite skinkkänsla, men du kan inte få samma smak och konsistens. Rotsellerin är en rotselleri,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".