Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Liberalerna vill flytta operationer till Hässleholm

Publicerat torsdag 16 mars 2017 kl 08.35
Verksamhetschef: Vi ser inga fördelar
(4:14 min)
Titthålsoperation Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Kvaliteten i den skånska ortopedin riskerar att försämras, om Liberalerna får igenom sitt förslag att flytta fler höft- och knäledsoperationer till Hässleholm. Det anser verksamhetscheferna för ortopedin i Skåne. Gruppledaren Gilbert Tribo (L) avfärdar kritiken.

– Verksamheter är så klart rädda om det ansvar man har. Det ligger i verksamhetschefens uppdrag att värna om sitt område, säger Gilbert Tribo (L) gruppledare.

– När jag pratade med ortopeder vid ett besök vid Helsingborg sjukhus häromdagen, säger de att det skulle vara jättebra att fortsätta koncentrera en viss del av höft- och knäledsplastikerna till Hässleholm, som är fantastiskt duktiga, säger han.

Det är i en motion som ska behandlas på regionstyrelsemötet i dag som Liberalerna föreslår att Hässleholm görs till centrum för ortopedisk ledplastik, som framför allt handlar om byte av höft- och knäleder. I hälso- och sjukvårdsnämnden röstade det rödgröna styret och Sverigedemokraterna ner förslaget.

I dag görs ungefär lika många av de okomplicerade ledplastikerna i Hässleholm och i Trelleborg. Det handlar om nästan 1 500 per sjukhus och år. I Ängelholm-Helsingborg görs ett färre antal. I Trelleborg är det ortopeder från Skånes universitetssjukhus som opererar. Verksamhetscheferna för ortopedin i Skåne ser inga fördelar med att flytta fler ingrepp till Hässleholm.

De är en av Europas bästa på att göra höft- och knäledsplastiker, och då är det väl dumt om vi inte använder oss av det för de skånska skattebetalarna och patienterna.

– Vi har två stora enheter, där vi gör stora volymer, och där operatörerna gör över 100 operationer per individ, vilket är långt över de gränser som krävs för att uppnå god kvalitet. Vi har väldigt bra resultat på de här enheterna och även i Ängelholm-Helsingborg, säger Magnus Eneroth, verksamhetschef för ortopedin på Skånes universitetssjukhus.

Han säger att Skåne står sig väldigt bra nationellt och internationellt sett med låga risker för komplikationer, goda resultat och bra patientnöjdhet.

– Jag ser inte att det här området behöver centraliseras ytterligare ur ett patientperspektiv, säger Magnus Eneroth.

Men enligt Gilbert Tribo är kvaliteten på ledplastikerna i Hässleholm något bättre och vården billigare.

– De är en av Europas bästa på att göra höft- och knäledsplastiker, och då är det väl dumt om vi inte använder oss av det för de skånska skattebetalarna och patienterna, säger han.

Men verksamhetschefen Magnus Eneroth pekar på en tidigare utredning som visat att det inte finns några skillnader i kvalitet eller kostnader, och att en koncentration av ingreppen till Hässleholm skulle få stora negativa konsekvenser för den ortopediska vården på SUS och i Helsingborg.

– Vi skulle tappa så stor del av den basala ortopedin på de två sjukhusen, som gör att det skulle vara svårt att upprätthålla kompetens för det mer avancerade planerade och det akuta, säger Magnus Eneroth, verksamhetschef för ortopedi vid Skånes universitetssjukhus.

I sin motion hänvisar Gilbert Tribo till en nationell utredning, som pekar på vinsterna med att koncentrera vård. Samma utredning används i ett annat ärende som ett argument mot att skaffa en operationsrobot till centralsjukhuset i Kristianstad.

Robotarna används främst vid prostata- och gynekologiska operationer, och redan i dag är kapaciteten i Malmö, Lund och Helsingborg större än behovet i Skåne, står det i beslutsunderlaget. Men alliansen och Sverigedemokraterna röstade trots det nyligen igenom att en robot ska köpas in till Kristianstad.

Gilbert Tribo säger att det inte handlar om att sprida till exempel prostatacanceroperationerna på fler ställen.

– Däremot är man bäst på vissa delar av tarmcancer på CSK i Kristianstad, och då ska man koncentrera operationsverksamheten dit. De ska ha goda möjligheter att fortsätta vara bäst i Sverige, och då behöver de operationsroboten, säger han.

Att politiken som i de här två fallen ibland faktiskt går emot utredningar eller vad professionen säger är fullt naturligt, enligt Gilbert Tribo.

– Man måste som politiker både lyssna på cheferna men också på människor som är på golvet. Sedan måste du samtidigt göra en värdering själv av vad som är det bästa för medborgaren. Det är det som vi har gjort i både de här fallen. Det viktiga är att du inte fattar beslut som är medicinskt osäkra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".