Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ängelholm

Familjen flyttades med tvång utan förklaring

Publicerat fredag 17 mars kl 15.04
Migrationsverket: Den enskilde måste förstå varför denne flyttas
(5:01 min)
En familj, två vuxna och två barn sitter på en bänk utomhus.
Familjen Nadir. Foto: Saffi Yucel, Sverigs Radio

Tvångsflytten av en familj på asylboendet Valhall Park i Ängelholm har väckt flera personers engagemang i Skälderviken. Det handlar bland annat om att man vid flytten inte tillkallade tolk, eller tog hänsyn till barnen.

Det handlar om familjen Nadir som tvångsflyttades till Åstorp utan någon förklaring, och under dramatiska omständigheter.

– Vi förstod inte ens varför vi var tvungna att plötsligt flytta, säger pappan Aram Nadir till oss via sin släkting i Malmö som översätter samtalet via telefon.

De drömde om ett liv i frihet där de själva och deras barn blir behandlade med respekt.

Båda ger ett ganska tillbakadraget och blygt intryck. Bayan och Aram flydde hit från Irak tillsammans med sina två barn som idag är 7 och 3,5 år.

Först hamnade de i Malmö och sedan flyttade de till Ängelholm, och boendet på Valhall Park. De var nöjda med tillvaron, även om mycket på boendet inte var vad det skulle, som att maten tog slut och inte räckte till alla berättar de.

Men det viktigaste för Bayan och Aram är att deras två barn har det bra. Och det hade de. Den äldste sonen Mohammed hade börjat i skolan och trivdes både med lärarna och skolkamraterna. Han hade fått kompisar och börjat lära sig svenska. Den lille gick i förskola.

Men så en dag från ena dagen till den andra förändrades allt. Familjen tvingades flytta, utan egentlig orsak. Och utan att man hyrde in en tolk som kunde förklara situationen för dem, berättar de.

Även om det precis innan tvångsflytten hade uppstått ett bråk mellan mamman Bayan och två andra kvinnor som nyligen hade flyttat dit så är familjen förvånad över att konsekvenserna blev så dramatiska för dem. Händelsen väcker många frågor hos familjen. Varför var just de tvungna att flytta, och framförallt undrar de varför man inte flyttade på de andra kvinnorna som inte hade små barn som gick i skolan. Varför räckte det inte med att flytta familjen till ett av de andra husen på Valhall park, där de fanns och fortfarande finns lediga rum, undrar de.

Familjen vill veta hur det kan vara lämpligt att flytta en barnfamilj ifrån ett boende för just barnfamiljer till ett boende i Åstorp där det nästintill bar finns ensamstående män. Vi lät Håkan Klein, enhetschef vid Migrationsverket svara.

– Det ska vara ett lämpligt boende vi flyttar folk till, och vi väger naturligtvis in barnperspektivet.

Men trots det du säger så väljer ni att flytta en barnfamilj som rotat sig ifrån ett boende för barnfamiljer till ett för nästan bara ensamma män?

 – Vi väger för- och nackdelar. Det blir en samlad bedömning av ärendet.

Men tycker du att är lämpligt att placera en barnfamilj på ett boende där det nästan bar finns ensamstående män?

– Nej. Alla våra boenden ska spegla samhället i övrigt, säger han.

När flytten genomfördes så hyrd man inte in någon tolk, familjen förstod inte ens vad det hela handlade om. De berättar att de upplevde flytten både dramatisk och hänsynslös. Enligt Håkan Klein har det i så fall begåtts ett misstag, för tolk ska alltid kallas in vid liknande ärenden.

– Den enskilde måste förstå varför denne flyttas. Det får inte vara några oklarheter kring det, där ska vi vara tydliga. Ytters är det så att vi ska använda tolkar, så det blir professionellt.

i Åstorp har familjen nu bott i över 3 veckor. Barnen har fortfarande inte börjat i skolan och familjen vågar inte släppa ut barnen från det lilla rum de fått. Det här är inte en plats för små barn säger de.

Flytten av familjen var plötslig. På måndagen var Mohammed i skolan. På tisdagen får skolan ett mail om att han inte kommer tillbaks. Det här har berört och engagerat flera familjer som har barn i klassen där Mohammed gick.

Boendet i Åstorp ligger utanför samhället, mitt ute på en åker där man tydligt hör ljudet från motorvägen intill, och där vägen som går utanför inte har någon trottoar. Här finns heller inte någon fungerade tv. Det är svårt att få tiden att gå med två små barn som är hemma hela dagarna säger Aram.

Familjen vill tillbaks till Ängelholm, för barnens skull, så att de inte behöver byta skola igen. Föräldrarna är rädda för att det ständiga flyttandet ska skada barnen. Varje dag undrar Mohammed när han ska få börja i skolan, berättar Bayan.

Vem var det som godkände flytten? Boendeassistenter får enligt Håkan Klein inte genomföra en omplacering utan ett godkännande från en teamledare. Men dåvarande teamledare hade redan slutat för att börja en ny tjänst inom migrationsverket minst en vecka innan omplaceringen av familjen genomfördes.

– Det måste ha godkänts av en teamledare, boendeassistenter får inte genomföra omplaceringar själva, säger Håkan Klein.

Efter att vi kontaktat Håkan Klein med anledning av omplaceringen av familjen Nadir ska han nu titta närmare på omständigheterna kring ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".