Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kristianstad

Hon flydde från kriget

Publicerat tisdag 4 april 2017 kl 05.00
Ruzica Stanojevic: Jag trodde inte det kunde hända i mitt land
(1:34 min)
En bombad byggnad och en rund porträttbild på en kvinna med solglasögon.
1 av 5
I Bosnien finns spår av kriget för 25 år sedan och Ruzica Stanojevic berättar om sin flykt. Foto: Marita Johansen och Jerker Hagman/Sveriges Radio
Muslimska kyrkogård.
2 av 5
Den muslimska kyrkogården i Sarajevo. Här ligger människor som dog under belägringen av Sarajevo. Foto: Marita Johansen/Sveriges Radio
Svart tavla med namn på människor som mördades vid Srebrenica 1995.
3 av 5
Minnestavla i Sarajevo över mördade vid Srebrenica 1995. Foto: Marita Johansen/Sveriges Radio
Muslimsk kyrkogård
4 av 5
Den muslimska kyrkogården i Sarajevo. Här ligger människor som dog under belägringen av Sarajevo. Foto: Marita Johansen/Sveriges Radio
Ruzica Stanojevic är idag förskollärare i Kristianstad och vänsterpartistisk politiker.
5 av 5
Ruzica Stanojevic är idag förskollärare i Kristianstad och vänsterpartistisk politiker. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio

För 25 år sedan i april 1992 bröt Bosnienkriget ut. Ruzica Stanojevic var en av många som fick sina framtidsplaner och drömmar krossade av kriget.

– Det jag minns var de här oroligheterna. Jag var 20 år och på väg till en tenta i Sarajevo. Då kom de första skotten, säger Ruzica Stanojevic, som flydde till Sverige, utbildade sig i Kristianstad och i dag är förskollärare och vänsterpartistisk politiker.

Bosnienkriget var fortsättningen på konflikten som började året innan när Slovenien och Kroatien bröt sig loss från Jugoslavien. 100 000 människor dog och två miljoner flydde innan freden 1995.

Jag trodde in i det sista att vi inte skulle råka ut för ett krig.

Ruzica Stanojevic, född och uppvuxen i Zenica, var en av många som fick sina framtidsplaner och drömmar krossade av kriget.

– Jag trodde in i det sista att vi inte skulle råka ut för ett krig, berättar hon.

– Jag trodde inte att det skulle kunna hända i mitt land och i min hemstad. Någon annanstans kanske men inte hos oss. Vi levde i drömmen och övertygelsen om att vi var trygga. Så fel jag hade

Ruzica Stanojevic berättar om minnena från när kriget kom.

– Ingen fick gå ut. Det var tyst och mörkt. Man kände att man inte kunde andas och vi visste inte vad som skulle hända. Många upplevde och jag också att man inte kunde leva kvar i ett land som inte var samma som tidigare, säger hon.

Bosnienkriget

  • Var en del av jugoslaviska krigen, som började 1991.
  • I april 1992 förklarade sig Bosnien och Hercegovina självständigt från Jugoslavien. Serbien och Kroatien gick till angrepp.
  • Folkomflyttningar, så kallade etniska rensningar förekom.
  • Över två miljoner människor flydde från de jugoslaviska krigen och cirka 100 000 dödades.
  • Efter att tusentals personer tillfångatagits i bosniska Srebrenica 1995 och fallit offer för en massaker reagerade omvärlden starkt.
  • Jugoslaviska krigen slutade med fördraget om fred genom Daytonavtalet som undertecknades i Paris den 14 december 1995.

Källa: ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".