Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Internet

Dina digitala fotspår finns kvar på internet

Publicerat onsdag 5 april 2017 kl 08.59
Andreas Källman: Allt man lägger upp på internet kommer att finnas kvar
(4:31 min)
Andreas Källman Nyheter24-Gruppen
Andreas Källman är projektansvarig för webbsidor som Dayviews, Hamsterpaj, Kwiss och Filmtipset. Foto: Privat.

Det är inte alltid lätt att vara medveten om vad man har lämnat efter sig på internet. Vad hittar du på internet när du söker på ditt eget namn?

– Allt man lägger upp på internet kommer att vara kvar på internet. Även om du tror att du har tagit bort det, säger Andreas Källman.

Han jobbar på Nyheter24-Gruppen och är projektansvarig för webbsidor som Dayviews, Hamsterpaj, Filmtipset och Kwiss. Gemensamt för sidorna är att användarna skapar mycket av innehållet genom att chatta med varandra, skriva inlägg och lägga upp bilder. Här lämnar användarna många digitala fotspår, då allting sparas i flera omgångar.

– Vi sparar alla nyuppladdade bilder på en molnbaserad server. Allting dubbelsäkras och sparas i dubbletter, säger Andreas Källman.

Och sen ligger det kvar för evigt?

– Tills det tas bort. Antingen om man själv tar bort sitt konto eller separata bilder, eller om vi tar bort det av någon anledning.

Men att materialet kan tas bort ger inga garantier för att någon privatperson inte har sparat ner materialet. Med enkla metoder som att ta en skärmdump eller att bara spara ner en bild, text eller video blir det svårt att få grepp om var ditt material kan finnas, även när det tagits bort från källan på internet. Det går inte heller att få några garantier på vad någon gör med ditt material vid ett senare tillfälle.

Det är väldigt svårt att vara hemlig på internet. Jag tror att många inte känner till hur lätt det är att se vad folk gör.

Utgångspunkten är att det man gör på internet alltid kommer att finnas kvar. Det innebär också ett ökat ansvar för användarna. För sin egen skull är det bra att tänka efter en gång extra innan man delar och sprider inlägg eller lägger upp bilder. Exempelvis dyker det med jämna mellanrum upp ett inlägg på Facebook där användare uppmanas att dela vidare inlägget för att markera att man inte tillåter att ens bilder sprids eller används. Andreas Källman menar att inlägg av den typen inte har någon relevans.

– Sådana inlägg är helt lönlösa. Om du lägger upp ett meddelande på Facebook så är inte det på något sätt ett lagligt dokument. Om du har godkänt en sidas användarvillkor så får du följa det. Om du inte vill godkänna användarvillkoren för en speciell sida så kan du inte använda den sidan. Så enkelt är det. Har du en gång skrivit upp dig på det och du sen inte vill godkänna det längre, då får du helt enkelt sluta använda den sidan.

Det kan vara bra att tänka efter innan man okritiskt delar inlägg och artiklar eller laddar upp olämpliga bilder. I absolut värsta fall kan det påverka ditt privatliv eller ditt jobb.

 – Det är väldigt svårt att vara hemlig på internet. Jag tror att många inte känner till hur lätt det är att se vad folk gör, säger Andreas Källman.

För den som på något vis vill förolämpa eller skada dig kan en nersparad bild vid ett olämpligt tillfälle dessutom bli ett vapen som kan användas i kränkande syfte. Men enligt Andreas Källman är nätkränkningar inte särskilt vanliga på deras webbsidor.

– Det är faktiskt rätt ovanligt. Jag kan tänka mig att det var vanligare förr, men vi har inte mycket problem med det faktiskt. Det mesta vi får in handlar om folk som själva har lagt upp bilder för längesen som man vill ta bort för att man skäms i efterhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".