Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Båtbottenfärger mäts i Limhamn

Publicerat söndag 9 april 2017 kl 12.29
Miljöstrateg: "Prioriterat att minska på kemikalierna"
(1:11 min)
Britta Eklund mäter båtbottenfärg i Limhamn, med en metod som baseras på röntgenflourescens.
Britta Eklund mäter båtbottenfärg i Limhamn, med en metod som baseras på röntgenflourescens. Foto: Birgitta Gisby/Malmö stad

I Limhamn undersöks idag bottenskrovet på småbåtar för att se om de har kvar rester av gammal giftig bottenfärg, så kallad TBT-färg.

Syftet är att uppmärksamma småbåtsägare på vad som finns i bottenfärg - och vilka alternativ som finns till färgen.

- Idag handlar det om att mäta på båtarna för de som är intresserade, så att vi kan se vad de här båtarna innehåller, säger Birgitta Gisby, miljöstrateg på miljöförvaltningen i Malmö.

Och vad är det ni mäter?

- Metaller, som då är giftiga för den marina miljön.

Som kan finnas i gammal båtbottenfärg på båtarna?

- Ja och även i ny båtbottenfärg, men vi vill framför allt också se hur mycket rester det är av den gamla färgen, som är ännu skadligare för miljön, säger hon.

- Det kommer att finnas alternativ här i Limhamns småbåtshamn också för båtägarna, vilket innebär att om man inte målar sin båt, kan man använda en båtborsttvätt i stället.

Resultatet av dagens mätningar i småbåtshamnen presenteras vid ett seminiarium i hamnen i morgon kväll, där bland annat också Naturskyddsföreningen och forskningsprojektet Change från Chalmers medverkar. Då diskuteras även alternativ till båtbottenfärg. Ett alternativ är att mekaniskt tvätta bottenskroven och till sommaren ska en båtborsttvätt finnas på plats i småbåtshamnen i Limhamn. Malmö stad bygger båtborsttvätten i samarbete med Limhamns småbåtshamn, med hjälp av LOVA-medel från Hav- och vattenmyndigheten.

- Så det kommer att finnas alternativ här i Limhamns småbåtshamn också för båtägarna, vilket innebär att om man inte målar sin båt, kan man använda en båtborsttvätt i stället. Det är prioriterat att minska på kemikalierna, så att de inte hamnar i havet bland det marina livet, säger Birgitta Gisby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".