Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Helsingborg

Två tuffa år vid ombyggnad i centrum

Publicerat tisdag 11 april 2017 kl 07.03
Företagare: "Både med en rysning och med glädje"
(4:07 min)
Här börjar den första etappen inför den här stora ombyggnaden av Helsingborgs paradgata genom centrum. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
1 av 4
Här börjar den första etappen inför den här stora ombyggnaden av Helsingborgs paradgata genom centrum. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Projektledare Klas Östholm. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
2 av 4
Projektledare för tvåhundramiljonersbygget är Klas Östholm. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Ann-Christine Upners Anderberg, Vegeriet. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
3 av 4
Det är med blandade känslor som Ann-Christine Upners Anderberg ser fram emot byggstarten. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Michael Fogelqvist, ordförande i Cityföreningen i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
4 av 4
Michael Fogelqvist, ordförande i Cityföreningen i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio

I maj börjar det som kallas en förvandling av Helsingborgs paradgata genom centrum. Under två år blir det trångt att ta sig fram.

Det är en ombyggnad för 200 miljoner kronor som ska göras i tre etapper under två år, och under tiden kommer det att vara trångt att ta sig fram.

Många möten har hållits med oroliga företagare inför byggstarten.

Ja, det är både med en rysning och med glädje för vi vet att det kommer att bli bra, men det är en period när vi får stå ut med ganska mycket, med buller, damm och kanske frånvarande gäster.

Lite blandade känslor alltså. Och utanför, på andra sidan Järnvägsgatan börjar den första etappen nu i maj. Från augusti till december kommer det att jobbas alldeles utanför entrén till restaurangen.

– Det ser vi inte fram emot, för det förstår vi ju att det blir svårjobbat, säger hon.

På andra sidan Järnvägsgatan ligger också Stadsbyggnadsförvaltningen och där finns projektledaren Klas Östholm. Han har varit på många möten och pratat med de berörda företagarna. Han betonar att ingen har det stökigt utanför sin verksamhet under hela den två år långa ombyggnaden eftersom den sker i etapper, men från kommunens sida är man ändå väl medveten om oron som finns.

De som har butiker här är oroliga under byggtiden, det vet vi och de blir hårt drabbade i ett sånt här projekt.

– Det har till och med hänt att en del gått i konkurs, men sen efteråt brukar det bli bra och drar kanske mer folk.

Utanför förvaltningen står en grön skylt med orden: "Med siktet inställt på att bli Sveriges trevligaste gata". Det är två kilometer paradgata genom centrala Helsingborg som ska byggas om från sida till sida, från den ena fasaden till andra. Ombyggnaden sker i tre etapper under lite drygt två år men för att skynda på jobbet får entreprenörerna bonus om de är snabbare och får betala viten om det går långsamt.

Tanken från kommunens sida är att det ska bli en förändring för framtiden. Och enligt visionerna är det mycket som ska bli bättre när det är klart 2019.

Träden ska få bättre jord, cyklisterna bredare cykelvägar, gående får bredare trottoarer och Helsingborg får fler uteserveringar och så ska gatan piffas upp med belysning och ny markbeläggning. Och det här ska locka fler till centrum. Gärna med buss och då kanske med den nya Helsingborgsexpressen som det också görs plats för. För när allt är klart ska bussarna få en egen körbana. Bilarna då? Ja, det ska gå att köra till och genom centrum även om några år.

Men hur ska det bli för stadslivet i city under byggtiden då?

– Tittar vi två år framåt i tiden så kommer det här att gynna alla, men visst kommer det att bli stökigt under ombyggnadsperioden, säger Michael Fogelqvist, som är ordförande i Cityföreningen.

Frågan är ju hur stökigt det blir?

– Det återstår att se, säger Fogelqvist. Man kan vända det till något positivt om man fokuserar på att besökarna ska uppleva att det är en stad i förändring och inte en byggarbetsplats. Då blir det inte så stökigt som man kanske trodde för ett år sen.

Och framtiden då, när ombyggnaden är klar?

– Då tror jag att jag säger: Skönt att det är klart och bra att vi gjorde det, säger Michael Fogelqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".