Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Anställningstak på Skånes sjukhus

Publicerat onsdag 12 april 2017 kl 12.27
Alf Jönsson, ny regiondirektör i Region Skåne. Foto: Region Skåne.
Alf Jönsson menar att det är skillnad på ett anställningstak och ett anställningsstopp. Foto: Region Skåne.

Det är regiondirektören Alf Jönsson i Skåne som fattat det här beslutet efter att de första ekonomiska prognoserna för året pekar mot ett miljardunderskott vid årets slut.

Detta beslutet innebär att sjukhusen och andra förvaltningar inte får ha fler anställda under året än vad man hade den 31:e januari i år.

– Detta taket innebär att vi måste stanna upp och tänka till, säger Alf Jönsson, regiondirektör på Region Skåne.  

Undantag görs för sommarbemanningen. Samtidigt som man inte får anställa fler ska sjukhusen fortsätta sitt arbete för att göra sig oberoende av bemanningsföretag.

De senaste tre åren har antalet anställda i Region Skåne ökat med ungefär tusen per år, enligt Alf Jönsson. Socialdemokraterna som styr tillsammans med Miljöpartiet hade som vallöfte att anställa 2000 fler efter valet - och det har man nu uppnått - trots det har antalet vårdplatser inte blivit fler.

Samtidigt har regionen problem med ekonomin. Den senaste prognosen efter mars månad pekar mot ett budgetunderskott på 1,2 miljarder vid årets slut, om inget görs.

Anställningstaket ska vara ett sätt att dämpa den här utvecklingen. 

Den borgerliga alliansen menar att det här i själva verket är ett anställningsstopp, men det anser inte Alf Jönsson.

– Nej, vid ett anställningsstopp får man inte ersätta personer som går i pension eller slutar av andra anledningar. Det får man med ett anställningstak. Syftet är inte att bli färre anställda, men man ska inte bli fler. Det är skillnaden. 

Skånes universitetssjukhus hade ett anställningsstopp under drygt ett år 2012-2013, och det fick stora konsekvenser. Antalet anställda minskade med ungefär 800, och när stoppet väl hävdes var det svårt att få tag på nya sjuksköterskor.

I SUS verksamhetsberättelse för förra året står det att sjukhuset fortfarande lider av sviterna av de här besparingsåtgärderna - men då rörde det sig alltså om ett anställningsstopp, och inte ett tak som nu.

Däremot kan ett anställningstak försvåra att göra mer, såsom att operera fler och öppna fler vårdplatser, vilket kräver mer personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".