Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Österlia

Erfaren krigskirurg hemma efter uppdrag i Mosul

Publicerat onsdag 19 april kl 06.56
Åsa Molde: Jag har fått specialutbildning för att klara av alla olika situationer
(11 min)
Två kvinnor i gröna kirurgrockar vid sjuksäng.
1 av 2
Arkivbild: Åsa Molde (t.v.) arbetade för några år sedan på Röda Korsets fältklinik i pakistanska Peshawar. Foto: Anna-Lena Lundqvist/Röda Korset
Tre personer tittar på mobiltelefon, två personer i bakgrunden.
2 av 2
Åsa Molde och hennes finska kollega ingick i ett sjukvårdsteam som skulle arbeta för Internetionella rödakorskommittén i Libyen 2011. Eftersom de inte tillåt att komma in i Libyen hjälper de istället till att kontakta anhöriga för flyktingar som har samlats i ett transitläger i Ras Jedir. Foto: Mathias Depardon/ ICRC/Getty Images

Efter drygt fem veckors tjänstgöring på Röda Korsets sjukhus utanför Mosul Irak har Åsa Molde landat hemma i Österlia utanför Degeberga igen.

Åsa Molde är en erfaren krigskirurg och förutom att arbeta som läkare på olika krigsdrabbade platser runtom i världen utbildar hon också sjukvårdspersonal - både hemma i Skåne och utomlands. Hon berättar hur viktigt det varit för henne själv att få vidareutbildning genom åren.

– Jag är inget proffs på kemiska attacker men har fått utbildning av människor som kan mycket om det och har varit med och övat på att ta på skyddsdräkt för att kunna ta hand om skadade, säger Åsa Molde.

Tidigare respekterades vi som arbetar med Röda Korset, men numera kan våra bilar bli beskjutna när vi är ute - tyvärr är vi ibland en måltavla snarare än fredade.

Hon har varit ute på uppdrag för Röda Korset i många omgångar och är sedan december invald i den internationella kommissionen International Humanitarian Fact Finding Commission, vars främsta syfte är att undersöka svåra överträdelser av internationell humanitär rätt.

– När jag känner att jag kan göra något, att jag kan göra nytta med mitt arbete - det är nog det som driver mig, säger Åsa.

Rest världen över
Hon har rest världen över och besökt länder som få andra kommer in i, som Nordkorea där hon varit hela tre gånger!

Tidigare respekterades vi som arbetar med Röda Korset, men numera kan våra bilar bli beskjutna när vi är ute - tyvärr är vi ibland en måltavla snarare än fredade.

Åsa Molde har arbetat för Röda Korset i 27 år och numera utbildar hon mer än hon arbetar som doktor. Hon lär andra läkare utifrån de erfarenheter och kunskaper hon samlat på sig genom åren.

– Tidigare respekterades vi som arbetar med Röda Korset, men numera kan våra bilar bli beskjutna när vi är ute - tyvärr är vi ibland en måltavla snarare än fredade.

I hennes pass finns så många visum och stämplar att sidorna snart inte räcker till trots att passet bara är två år gammalt.

– Även om det kan kännas konstigt att helt stänga av när man har varit iväg på uppdrag så är det viktigt att landa och komma ihåg att det "vanliga" livet pågår hemma, säger Åsa Molde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".