Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

De slår larm om personalbrist

Publicerat måndag 24 april 2017 kl 08.38
Räddningschef: I hela landet är det svårt att rekrytera deltidsbrandmän
(2:47 min)
Brand nöbbelövs gård
1 av 3
Räddningstjänster slår larm om svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
Andreas Bengtsson är räddningschef i Kristianstad och Östra Göinge.
2 av 3
Andreas Bengtsson är räddningschef i Kristianstad och Östra Göinge. Foto: Kristianstads kommun
Magnus Sjöholm
3 av 3
Magnus Sjöholm vid Brandmännens Riksförbund. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Räddningstjänster slår larm om att det är svårt att rekrytera deltidsbrandmän. Kommuner är oroade över personalbrist på kort och lång sikt.

– Det är inget unikt problem för Bromölla. Utan i hela landet är det svårt att rekrytera deltidsbrandmän, säger Torgny Ekholm, som är räddningschef i Bromölla.

Svårt att rekrytera

Som vi tidigare berättat är deltidsbrandmän missnöjda med nya villkor från den 1 maj och många kommuner väljer att betala extrapengar. Samtidigt är det sedan länge svårt att rekrytera.

Det är ett nationellt problem.

– Det är tufft att rekrytera deltidsbrandmän idag. Vi har några man kort men vi håller på att utbilda åtta personer här nu så förhoppningsvis kan vi förstärka innan sommaren. Vi håller på att bemanna upp så gott vi kan, säger Staffan Winstedt, som är räddningschef i Klippan och Åstorp.

– Det är ett nationellt problem. Folk vill inte engagera sig i samma utsträckning som förr i tiden. Folk är mer rörliga, jobbar på en ort och bor på en annan ort. Folk värderar sin fritid betydligt högre än tidigare, säger Daniel Sirensjö, som är räddningschef i Hässleholm.

Föreslår kombitjänster

Tjänstgöring som deltidsbrandmän för kommunanställda är ett förslag på hur personalbristen inom räddningstjänsterna ska lösas.

– Jag tror att man måste börja jobba mer för kombitjänster inom kommunen. Där kan man rekrytera folk till exempelvis kommunernas fastighetsbolag eller teknik och service och att de även ska kunna vara deltidsbrandmän. Jag är själv deltidsbrandman från början och värnar mycket om den här funktionen, organisationen och kulturen, säger Pelle Pettersson, som är räddningschef i Båstad.

Kristianstad och Östra Göinges räddningschef Andreas Bengtsson håller med om att det är en lösning på personalbristen, i kombination med höjda löner.

– Jag tror att man måste höja ersättningen generellt för att kunna stimulera folk att söka sig till deltidsbrandmannayrket, absolut, säger Andreas Bengtsson. 

Kräver högre lön

Facket kräver högre lön för deltidsbrandmän. Brandmännens Riksförbund, menar att det är vad som behövs för att åtgärda räddningstjänsternas personalbrist.

Det här yrket har ju tappat.

– Det här yrket som helhet har ju tappat reallönemässigt mot andra yrken i kommunerna de senaste 15 åren. Vi behöver göra ett omtag här. Vi behöver ha en lön som möjliggör rekrytering. På orter där man på eget bevåg har betalat bättre än avtalet så har man ju faktiskt över tid inte haft några större problem alls med rekrytering. Det är till och med så att på vissa orter har faktiskt folk stått på kö för att börja som deltidsbrandman. Så vi har ju sett att lönen har en stor betydelse, så är det, säger Magnus Sjöholm, som är ombudsman på Brandmännens Riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".