Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Halverad väntan vid misstänkt prostatacancer

Publicerat fredag 28 april 2017 kl 08.32
Läkare: "Psykologisk belastning att vänta"
(3:59 min)
Thomas Jiborn, överläkare och sektionschef för urologin vid Skånes universitetssjukhus
Thomas Jiborn, överläkare och sektionschef för urologin vid Skånes universitetssjukhus

Väntetiderna vid misstänkt prostatacancer har under det senaste året kortats rejält i Region Skåne. Det är en effekt av att så kallade standardiserade vårdförlopp införts i cancervården.

– När vi började i september 2015 jämfört med lite drygt ett år senare, så hade vi halverat väntetiderna från välgrundad misstanke till första behandling, säger Thomas Jiborn, överläkare och sektionschef för urologin vid Skånes universitetssjukhus.

De så kallade standardiserade vårdförloppen finns nu för 28 olika cancerdiagnoser och är en överenskommelse mellan regeringen och SKL, Sveriges kommuner och landsting. De innebär ett nytt arbetssätt för att patienter med misstänkt cancer ska utredas så snabbt som möjligt.

Syftet är alltså att korta väntetiderna, men också att utjämna regionala skillnader.

Kortare väntetid kan ha betydelse på flera sätt, säger Thomas Jiborn.

– I vissa fall är det definitivt så att den kortare ledtiden förbättrar prognosen. I andra fall är det nog mer vikten av att man inte ska ha den psykologiska belastningen av ovisshet. Det vet vi att patienter i allmänhet uppfattar som det värsta när man passerar igenom en cancerutredning, säger han.

Cancerdiagnosen i sig är besvärlig, men väntan är också väldigt besvärlig.

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform, och ungefär en tredjedel av alla män som får cancer får just prostatacancer. Thomas Jiborn säger att de standardiserade vårdförloppen gjort det tydligt att patienter med misstänkt cancer ska prioriteras framför andra, och att det får konsekvenser.

– De som inte har cancer får vänta längre. Det beror inte på att vi gör mer med dem som har prostatacancer, utan det beror på att den väntetiden som alla delade på innan, förskjuts till en grupp som plötsligt får ta hand om all väntetid. I vissa fall är det nog tyvärr så att de inte kommer till alls här, och där jobbar vi med att hitta andra lösningar i regionen, säger Thomas Jiborn.

Vad kan de ha för problem som kanske inte kan räkna med att få vård här?

– Det finns inom urologin en hel del godartade åkommor som kan påverka livskvaliteten minst lika mycket som en cancerdiagnos. Vi har män som drabbas av inkontinens efter prostatacancerkirurgi, som är en välkänd bieffekt av behandlingen. Vi har inte utrymme att ta hand om dem, och det är väldigt beklagligt.

Verksamheten försöker nu göra tydligt vilka patienter som faktiskt inte kan tas omhand på sjukhuset och hitta andra lösningar genom samarbete både inom regionen, inom Södra sjukvårdsregionen och med privata vårdmottagningar.

Även om väntetiderna kortats kraftigt för patienter med misstänkt prostatacancer, så klarar de skånska sjukhusen ändå inte att ta emot alla inom den utsatta tiden runt 60 dagar från misstanke om cancer till behandlingsstart. Anledningen är olika flaskhalsar, som bristen på patologer, operations- och narkossjuksköterskor och brist på röntgenkapacitet.

Vad gäller röntgen så har urologin på SUS nu inlett ett samarbete med verksamheten för att tillsammans jobba för att öka tillgängligheten till magnetkameraundersökning för prostatacancerpatienterna, säger Thomas Jiborn.

Vi tar små steg framåt och kan faktiskt öka tillgängligheten, och även där prioritera vad som ska göras först och vad som vi kanske kan klara oss utan.

– Det är också väldigt viktigt, för vi har ju inte oändliga resurser, utan vi måste använda dem på bästa sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".