Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Sveriges stränder spolas bort

Publicerat tisdag 2 maj kl 09.20
"Den här frågan har ramlat mellan stolarna"
(1:59 min)
Stranderosion.
1 av 4
Äspet i Åhus är en skånsk strand som blivit illa tilltygad av havet. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Hans Hansson.
2 av 4
Forskarna Caroline Fredriksson och Hans Hansson tycker att Sverige måste rusta sig bättre mot höga havsnivåer och stranderosion. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Environment Agency
3 av 4
Ian Hodge vid engelska Environment Agency tror att England har en hel del att lära ut efter sin långvariga kamp mot översvämningar och erosion. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Ystad.
4 av 4
Mona Skoog från Ystad, där kommunen regelbundet genomför åtgärder för att skydda kust och stränder. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.

Forskare i Lund anser att Sverige behöver en nationell strategi mot höjda havsnivåer och stranderosion. Och forskarna varnar för följderna om inte det här problemet tas på allvar.

– Historiskt sett har vi inte haft så jättemycket problem med stranderosion och extremt högvatten i Sverige, så därför har vi inte jobbat så mycket med de här frågorna heller, säger Caroline Fredriksson, doktorand i kusthydraulik vid Lunds Tekniska Högskola.

– Vi tycker väl att den här frågan har ramlat mellan stolarna, att vi inte har någon tydlig myndighet som ansvarar för kustförvaltningen i Sverige, säger hon.

I Danmark har man ett kustdirektorat, och i Storbritannien har man väldigt tydligt uttalat att det är deras motsvarighet till Naturvårdsverket som ansvarar för kusten.

– Många länder har en mycket bättre organisation, och ett problem som vi har i Sverige är att vi ligger väldigt långt ifrån Stockholm. De problemen, som har med sandstränder och stigande hav att göra, är ingenting som står för dörren i Stockholm precis, säger Hans Hansson, professor i teknisk vattenresurslära i Lund.

Englands stora erfarenhet av översvämningar gör att man har mycket att lära ut, säger Ian Hodge vid engelska miljöbyrån Environment Agency.

– Vår mosaik av åtgärder, som ingenjörskonst, prognosmetoder och varningssystem, kan vara av intresse för våra svenska kollegor, säger han.

Hans Hansson och Caroline Fredriksson tror att det bästa vapnet mot erosionen är att hämta upp sand ur havet för att skydda stränderna med så kallad strandfodring, så gör man just nu i Ystad.

- Vi kämpar mot kusterosion längs två av våra mest välbesökta stränder, det är ett stort problem, säger Mona Skoog som är miljö- och klimatstrateg i Ystad.

– Tidigare har vi använt hårda skydd, som inte fungerat så bra, men vi har lyckats bättre med strandfodring. Alltså att placera ut stora mängder sand i och utanför vattenlinjen.

Forskaren Caroline Fredriksson menar det finns många skäl att ha en svensk nationell strategi mot stranderosion och extremt högvatten.

– Bor man i Skåne, så har vi en havsnivåhöjning för tillfället. Den leder till att både erosionen och översvämningsrisken ökar, så vi behöver ta itu med de här problemen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".