Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#Yttrandefrihet

De har det fria ordet som arbetsredskap

Publicerat onsdag 3 maj kl 06.00
Korrespondenten Terese Cristiansson: Bekymmersamt att det har blivit sämre
(0:52 min)
Fyra smala bilder som sitter ihop. Med fyra kvinnor som tittar in kameran.
Eva Ström, Anna Stenberg, Lena Sundström och Terese Cristiansson. Foto: Ronnie Ritterland/Sveriges Radio, Johanna Petersson/Sveriges Radio, Izabelle Nordfjell/TT, Pontus Lundahl/TT

De arbetar i Kristianstad, Ystad, Stockholm och Istanbul och har en sak gemensamt. Hör mer om utmaningarna i att ha det fria ordet som arbetsredskap.

Terese Cristiansson från Hammenhög bor i Istanbul där hon är utrikeskorrespondent för Dagens Nyheter.

Det är bekymmersamt för det har blivit sämre.

Hon kommer från ett land där pressfriheten ökar men arbetar i ett av världens mest ofria områden. Hon är oroad över att pressfriheten minskar i Mellanöstern, som är hennes bevakningsområde.

– Det är bekymmersamt för det har blivit sämre. Vad jag tycker att man kan se i många länder är en åtstramning från regeringshåll. Att som journalist bli anklagad för att vara terrorist för att man intervjuar en person som inte håller med regeringssidan, det är ju så fel det kan bli, säger Terese Cristiansson.

Så här på Internationella dagen för pressfrihet den 3 maj uppmärksammar Sveriges Radio P4 Kristianstad pressfrihet och yttrandefrihet. Hör journalister och författare som har det fria ordet som arbetsredskap.

Medverkar gör Lena Sundström, journalist från Kristianstad, Eva Ström, författare i Kristianstad, Anna Stenberg, kanalchef och ansvarig utgivare för Sveriges Radio P4 Kristianstad och Lars Mohlin, chefredaktör och ansvarig utgivare för Ystads Allehanda.

Press-, tryck- och yttrandefrihet

Internationella dagen för pressfrihet är den 3 maj varje år, efter ett initiativ av FN-organet UNESCO.
I Sverige infördes tryckfrihet genom Tryckfrihetsförordningen från 1766.
En annan av Sveriges fyra grundlagar är Yttrandefrihetsgrundlagen från 1991 som reglerar yttrandefriheten i radio, tv och film samt på internet.
En tredje grundlag i Sverige är Regeringsformen som tillförsäkrar yttrandefrihet genom att varje medborgare har rätt att uttrycka tankar, åsikter och känslor i tal, skrift eller bild.
Källor: unesco.org och ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".