Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#Yttrandefrihet

Lena Sundström ser hoten mot journalister som ett hot också mot pressfriheten

Publicerat onsdag 3 maj kl 10.31
Lena Sundström: Bevakar man vissa ämnen så vet man att hoten kommer
(10 min)
Lena Sundström.
Författaren och journalisten Lena Sundström är uppvuxen i Kristianstad. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio

Lena Sundström, journalist uppväxt i Kristianstad, har det fria ordet som arbetsredskap. Hon har bevakat yttrandefrihetens gränser i världen.
– Det handlar också att jag som journalist måste skydda de jag intervjuar, säger hon.

– Pressfrihet för mig är att skriva och uttrycka de tankar som man har fritt utan risken för repressalier eller att bli fängslad eller hotad. Men det handlar också som journalist väldigt mycket om att dem man intervjuar och möter ska skyddas så att de fritt kan uttrycka åsikter. Ingen ska heller kunna eftersöka vem jag har pratat med i fall det är så att de vill vara anonyma, säger Lena Sundström, som kommer från Kristianstad och är journalist på SVT.

I tv-serien "Håll käften - eller dö" har hon rest runt i världen och testat vad som får sägas. Samtidigt framhåller hon att även om Sverige ligger i framkant i världen när det gäller pressfrihet så finns det problem.

Bevakar man vissa ämnen så vet man att hoten kommer.

– Det är viktigt att påminna om att vi har problem i Sverige och det handlar om att bevakar man vissa ämnen eller vissa frågor så vet man att hoten kommer. Det är väldigt många journalister idag och också myndighetspersoner som blir hotade och upplever att det är svårt. Det är så klart ett jätteproblem. När man ska intervjua människor, och framförallt dem som kanske är lite yngre, så känns det viktigt att skydda dem från att bli hatobjekt på vissa sajter. Det kan också påverka vilka människor som får komma till tals eller inte.

Lena Sundström påpekar att press, tryck- och yttrandefrihet är något som angår alla och att det är rättigheter som behöver värnas och försvaras.

– Vi har det bra och det ska vi vara rädda om. Det är viktigt att påminna om när vi hamnar i den här debatten att "det här får man väl inte säga i det här landet" och svara att jo, det får man säga och det var precis det du gjorde, säger Lena Sundström. 

Press-, tryck- och yttrandefrihet

Internationella dagen för pressfrihet är den 3 maj varje år, efter ett initiativ av FN-organet UNESCO.
I Sverige infördes tryckfrihet genom Tryckfrihetsförordningen från 1766.
En annan av Sveriges fyra grundlagar är Yttrandefrihetsgrundlagen från 1991 som reglerar yttrandefriheten i radio, tv och film samt på internet.
En tredje grundlag i Sverige är Regeringsformen som tillförsäkrar yttrandefrihet genom att varje medborgare har rätt att uttrycka tankar, åsikter och känslor i tal, skrift eller bild.
Källor: unesco.org och ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".