Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kristianstad

Bryter mot lagen trots mångmiljonutgifter

Publicerat torsdag 4 maj kl 06.00
Chef: Barn tvingas vänta på stöd och de tillfälliga lösningarna är inte bra.
(1:14 min)
Lekplats
1 av 2
Fortfarande för långa tider för utredningar av barn som far illa. Foto: Linda Evereus / Sveriges Radio
Pål Sander
2 av 2
Pål Sander, tf chef för barn- och ungdom. Foto: Linda Evereus / Sveriges Radio

Kristianstad kommun har länge varit beroende av hyrsocionomer för att försöka sköta socialtjänsten. Men trots mångmiljonkostnader klarar man inte kraven.

Bara de senaste 12 månaderna har tillfälligt inhyrd personal kostat kommunen 18 miljoner kronor.

Trots det fortsätter kommunen att bryta mot lagen med för långa tider för att utreda barn som misstänks fara illa.

 – Vi klarar inte uppdraget när det gäller utredningstiderna, säger Pål Sander är tillförordnad chef för barn och ungdom på Arbete- och välfärdsförvaltningen i Kristianstad.  

– Det innebär att barn, ungdomar och familjer får vänta längre tid på en insats än de egentligen ska behöva göra, säger han.

Problem med att rekrytera socionomer är inte nytt och något som Kristianstad inte är den enda kommunen att kämpa med.

Utbetalningar för inhyrd personal sedan januari 2015 är drygt 35 miljoner kronor. Det senast året alltid minst en miljon i månaden.

– Att det finns konsulter att hyra in är bra, understryker Pål Sander.

Tanken är att inhyrd personal ska kunna användas vid arbetstoppar, och det är en praktisk lösning när man inte har utrymme i budget för fler fasta anställningar, som blir fasta kostnader.

Att direkt översätta vad de inhyrda socionomerna skulle kosta om de var anställda är inte helt lätt, men man kan konstatera att:

Vid årsskiftet 2016/2017 hade förvaltningen 16 inhyrda socionomer.

Det  prognostiserade underskottet för hyrsocionomer för 2017 just nu är 4 miljoner kronor.

– Det ska vara tillfälligt, men det här har varit under en ganska lång tid och det är inget vi tycker är bra. Vi vill ha personer som finns här i vår organisation, som trivs här och som vill utvecklas tillsammans med oss, säger Pål Sander.

Förvaltningen beskriver själv i sina handlingar vad de kallar ”rekryteringsutmaningen”, så här:  svårt att rekrytera till vissa befattningar och inom vissa av befattningarna har förvaltningen dessutom svårt att behålla medarbetare. När dessa tvåproblem sammanfaller uppstår svåra utmaningar för både verksamheter och medarbetare. Det får direkt konsekvens för våra medborgare eftersom att vi inte lyckas upprätthålla den kvalitet som de kan förvänta sig.

I senaste sammanställningen, i slutet av mars, var det 93 barnärenden som bröt mot lagen - alltså inte utreddes på de fyra månader som lagen kräver:

– Det är verkligen inte bra att det är på viset. Vi har inte kunnat fördela ut ärendena snabbt nog.

Handläggningstiden håller vi, men vi bryter mot lagstiftningen, säger Pål Sander.

– Samtidigt, understryker han, ska man veta att vi har uppsikt över de här barnen, och de här ärendena så att det inte uppstår några missförhållanden.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".