Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#Yttrandefrihet

Skånska mediechefer tar inte pressfriheten för given

Publicerat onsdag 3 maj kl 16.38
P4 Kristianstads kanalchef Anna Stenberg: Man ska inte ta pressfrihet för given
(10 min)
en man och kvinna står bredvid varandra och tittar in i kameran. Bakom dem syns P4 Kristianstads logga.
Lars Mohlin, chefredaktör på Ystads Allehanda, och Anna Stenberg, kanalchef på Sveriges Radio P4 Kristianstad. Foto: Marita Johansen/Sveriges Radio

Anna Stenberg, kanalchef på Sveriges Radio P4 Kristianstad, och Lars Mohlin, chefredaktör på Ystads Allehanda, diskuterade hot mot det fria ordet.
– Det här är någonting som vi måste värna och hela tiden jobba med, säger Anna Stenberg.

I dag är det den internationella dagen för pressfrihet. Sverige ligger  bra till när det gäller pressfrihet. Andra plats i världen på Pressfrihetsindex 2017.

Det här är någonting som vi måste värna.

Lars Mohlin, chefredaktör på Ystads Allehanda, och Anna Stenberg, kanalchef på Sveriges Radio P4 Kristianstad, pratade med Eftermiddags programledare Karin Bengtsson om bland annat yttrande- och tryckfrihet, journalistik och hot mot det fria ordet.

Allting är relativt men det finns problem i Sverige också.

– Man ska inte ta pressfriheten för given. Man ska inte luta sig tillbaka och vara nöjd utan det här är någonting som vi måste värna och hela tiden jobba med för att behålla denna höga nivå som är jätteviktig, säger Anna Stenberg.

– Det är gott ställt om pressfriheten är näst bäst i världen efter Norge. Jag har pratat med människor som har släktingar fängslade i Eritrea för brott mot pressfriheten. Allting är relativt men det är klart att det finns problem i Sverige också, det finns det ju, säger Lars Mohlin.

Hör hela Karin Bengtssons intervju med Anna Stenberg och Lars Mohlin.

Press-, tryck- och yttrandefrihet

Internationella dagen för pressfrihet är den 3 maj varje år, efter ett initiativ av FN-organet UNESCO.
I Sverige infördes tryckfrihet genom Tryckfrihetsförordningen från 1766.
En annan av Sveriges fyra grundlagar är Yttrandefrihetsgrundlagen från 1991 som reglerar yttrandefriheten i radio, tv och film samt på internet.
En tredje grundlag i Sverige är Regeringsformen som tillförsäkrar yttrandefrihet genom att varje medborgare har rätt att uttrycka tankar, åsikter och känslor i tal, skrift eller bild.
Källor: unesco.org och ne.se

Pressfriheten i världen

Mest: 1. Norge (3), 2. Sverige (8), 3. Finland (1), 4. Danmark (4), 5. Nederländerna (2), 6. Costa Rica (6), 7. Schweiz (7). 8. Jamaica (10), 9. Belgien (13), 10. Island (19).
Minst: 170. Laos (173), 171. Ekvatorialguinea (168), 172. Djibouti (172), 173. Kuba (171), 174. Sudan (174), 175. Vietnam (175), 176. Kina (176), 177. Syrien (177), 178. Turkmenistan (178), 179. Eritrea (180), 180. Nordkorea (179). 
Inom parentes är förra årets placering.
Källa: Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".