Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Helsingborg

Stökigt, kaos och inferno - omdömen från trafikanter när centrum byggs om

Publicerat torsdag 4 maj 2017 kl 16.26
Joel Johnsson: Det här blir säkert bra, fast det är ju lite stökigt
(2:55 min)
Här börjar det korka igen. Ombyggnaden av Järnvägsgatan/Drottninggatan i Helsingborg startar nu och kommer att hålla på länge.
1 av 3
Här börjar det korka igen. Ombyggnaden av Järnvägsgatan/Drottninggatan i Helsingborg startar nu och kommer att hålla på länge. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Marie Bourtzidou väntar på bussen i tillfällig busskur.
2 av 3
Marie Bourtzidou väntar på bussen i tillfällig busskur. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
I första etappen börjar gatan byggas om på den västra sidan.
3 av 3
I första etappen börjar gatan byggas om på den västra sidan. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio

I två år framåt kommer det att vara mer eller mindre rörigt att ta sig fram genom centrala Helsingborg när Järnvägsgatan och Drottninggatan ska byggas om.

Idag började den första, och knepigaste, etappen av arbetet på gatan utanför Knutpunkten.

Busshållplatser har flyttats, övergångsställen har stängts av och alla fordon får samsas i ett körfält i vardera riktningen. Avstängda trafikljus vid övergångsställen och korsningen vid Trädgårdsgatan gjorde inte saken enklare.

– Vad jag förstår är det ombyggnad utanför Knutpunkten men det här blir säkert bra, fast det är ju lite stökigt, säger Joel Johnsson som väntar på bussen norrut.

På Trädgårdsgatan har man inrättat en temporär hållplats för dem som tar bussen söderut.

– Jag tar bussen varje dag så jag visste att man flyttat hållplatsen, säger Marie Bourtzidou.

Vi visste om att det var krångligt så vi körde en annan väg hit, men det var svårt här i korsningen. Det var inferno.

Anledningen till ombyggnaden av Järnvägsgatan/Drottninggatan är att man från kommunens sida vill skapa förutsättningar för ett mer levande centrum och ge mer utrymme för cyklister, gångtrafikanter och bussar medan bilarna ska få maka ihop sig.

– Det tror jag blir jättebra, säger Marie Bourtzidou.

Vid ett övergångsställe, med släckta trafikljus, utanför Knutpunkten har Anki Nilsson precis lyckats ta sig över med sin rollator.

– Det var lite svårt men det är bara att kliva ut, berättar hon och säger sig mest vara chockad över att arbetet ska pågå så länge. Men också hon tror att det blir fint när det är klart.

Förutom trängsel och köer så verkar den stora utmaningen för både fotgängare, cyklister och fordon vara att ta sig helskinnade genom korsningen Järnvägsgatan och Trädgårdsgatan.

– Vi visste om att det var krångligt så vi körde en annan väg hit, men det var svårt här i korsningen. Det var inferno, konstaterar Lotta Fredholm när hon parkerade bilen strax söder om Knutpunkten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".