Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Fysioterapeut krävs på sex miljoner kronor

Publicerat måndag 17 juli 2017 kl 05.52
Region Skåne: Den legala processen får ha sin gång
(4:16 min)
Genrebild fysioterapeut
Arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT

Region Skåne stämmer en fysioterapeut och kräver tillbaka närmare sex miljoner kronor som hon fått i ersättning för patientbesök under sju år. Trots upprepade krav har fysioterapeuten inte kunnat styrka besöken.

– I det här fallet har vi funnit att den debitering som fysioterapeuten gjort till Region Skåne inte överensstämmer med vad som har utförts, säger Maria Melin, hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne.

Fysioterapeuten har i många år arbetat på ett vårdavtal enligt lagen om ersättning för fysioterapi, vilket innebär att hon fritt har kunnat ta emot patienter och få ersättning för dem från Region Skåne.

Enligt den stämningsansökan som nu lämnats in till Malmö tingsrätt kräver regionen tillbaka all ersättning för drygt 8000 patientbesök som betalats ut till fysioterapeuten mellan 2007 och 2014. Tiden före är preskriberad, och efter 2014 har kvinnan varit sjukskriven och inte fått några utbetalningar.

Vi har alltså inte fått in de begärda handlingar från fysioterapeuten som vi har efterfrågat.

Beloppet hamnar på runt 5,9 miljoner kronor, och regionen kräver också ersättning för rättegångskostnaderna. Att Region Skåne stämmer en vårdgivare på det här viset är ovanligt, säger Maria Melin.

– Det tillhör inte vanligheterna. Vi har i Region Skåne cirka 250 verksamma fysioterapeuter enligt den här lagstiftningen, och flertalet av dem är väldigt seriösa och gör ett väldigt gott arbete och följer lagen, så det tillhör inte vanligheterna, säger hon.

Den aktuella fysioterapeuten har till största del tagit emot patienter med psykisk ohälsa eller psykosomatiska problem, vilket ger rätt till en högre ersättning. Det var en rutinkontroll 2011 som fick Region Skåne att reagera.

- Det finns ett antal flaggor som ger en signal att här kan det föreligga någon oegentlighet som kräver vidare granskning, säger Maria Melin.

Region Skåne reagerade på att fysioterapeutens patienter under 2010 hade gjort i snitt drygt 50 besök var mot det normala på drygt 10 besök per patient. Regionen begärde att få ta del av 20 utvalda patienters journaler, men fysioterapeuten kunde bara visa upp en journal.

Under flera år har Region Skåne sedan upprepat kravet, men fysioterapeuten har hänvisat till egen sjukdom som styrkts av sjukintyg. Det har Region Skåne tagit hänsyn till, menar Maria Melin.

– Region Skåne har tagit social hänsyn och givit fysioterapeuten flera chanser att inkomma med de efterfrågade handlingarna, säger hon.

Men ska man tolka det som att ni misstänker att det rör sig om påhittade patientbesök?

– Vi har inte fått ett kvitto. Vi har alltså inte fått in de begärda handlingar från fysioterapeuten som vi har efterfrågat, och som myndighet och avtalsförvaltare så har vi ett ansvar att anmäla detta, när vi gör sådana här upptäckter.

Region Skåne har också gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. IVO:s granskning har i sin tur lett till en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som konstaterat att det finns grund att anta att fysioterapeuten inte kan utöva sitt yrke tillfredsställande.

Den legala processen får ha sin gång.

I höstas beslutade då Region Skåne att verksamheten skulle stängas och krävde samtidigt in en knapp miljon för 2010 års patientbesök, som fysioterapeuten inte kunnat styrka. Kvinnan har motsatt sig både stängningen och återkravet.

I december valde regionen att göra en fullständig granskning av verksamheten och samtliga patienters journaler under den senaste tioårsperioden begärdes ut. Inte heller den här gången har journalerna kommit in, vilket nu lett till regionens stämning och återkrav på närmare sex miljoner kronor.

– Vi har lämnat in den här stämningsansökan och får helt enkelt invänta tingsrättens ställningstagande. Den legala processen får ha sin gång, säger Maria Melin.

Fysioterapeuten själv har inte gått att nå, och hennes juridiska ombud är på semester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".