Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund/Sverige

Utländska akademiker möter misstro från arbetsgivare

Publicerat måndag 17 juli 2017 kl 14.59
Ismail Alebiary: Det största utmaningen var svenska arbetsgivare inte fäster lika stor tilltro till utbildning och kvalifikationer från utl
(0:43 min)
Lunds universitet
Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio

Arbetsgivarnas låga tilltro till erfarenheter från utlandet, är ett hinder på den svenska arbetsmarknaden. Det visar en uppsats från Lunds Universitet.

Utrikesfödda akademiker i Sverige har betydligt svårare att komma in på arbetsmarknaden än de som utbildats i Sverige, det visar en siffror från akademikerförbundet SACO.

Många nyanlända upplever att det finns en dålig tilltro till utländska utbildningar och erfarenheter bland svenska arbetsgivare, enligt en ny magisteruppsats vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet.

Två studenter med ingenjörsbakgrund och erfarenhet från Syrien respektive Egypten har intervjuat drygt 120 högutbildade syrier runt om i Sverige.

De intervjuade var högutbildade och med en gedigen arbetslivserfarenhet i bagaget, men hade ändå svårt att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden.

– Det största utmaningen var svenska arbetsgivare inte fäster lika stor tilltro till utbildning och kvalifikationer från utlandet, menar Ismail Alebiary, en av författarna.

Men det fanns skillnader mellan olika branscher. Högutbildad sjukvårdspersonal och lärare upplever att det är mycket lättare att få jobb, jämfört med jurister från Syrien.

Många upplever att när de väl fick in en fot på en arbetsplats, till exempel via praktik, så blev detta en inkörsport till ett jobb.

Kontakter och nätverkande var också en viktig del, därför har Ismail Alebiary och medförfattaren Yazeed Al-Atassi startat upp ett nätverk för välutbildade nyanlända på Facebook och Linkedin för att skapa kontakt mellan dem och svenska arbetsgivare.

– Sveriges ekonomiska tillväxt skapar jobb och här finns högkvalificerad arbetskraft som kan komplettera arbetsmarknaden, säger Ismail Alebiary.

Det finns omkring 300 000 utrikesfödda akademiker i Sverige, enligt akademikerorganisationen Saco. Av dem var det 29 procent som inte arbetade 2015, det vill säga de var antingen arbetslösa eller stod utanför arbetskraften. Bland akademiker födda i Sverige var motsvarande siffra 9 procent.

Hela uppsatsen finns att läsa via LUP Student Papers: https://lup.lub.lu.se/student-papers/search/publication/8915224

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".