Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Här är klimathotet störst – ny karta visar utvecklingen

Publicerat onsdag 13 september 2017 kl 20.31
Åsa Sjöström, SMHI: Vi ser är en uppvärmning högre än Parisavtalets två grader
(2:16 min)
Åsa Sjöström på SMHI har gjort en ny karta som visar hur havet stiger när temperaturen ökar och polarisarna smälter.
1 av 4
"Det blir varmare", säger Åsa Sjöström om SMHI:s nya karta som visar hur havet stiger när temperaturen ökar och polarisarna smälter. Foto: TT och SMHI
Efva Nilsson i Kristianstad är en av dem som i sin vardag funderar på klimatförändringarna.
2 av 4
Efva Nilsson i Kristianstad är en av dem som i sin vardag funderar på klimatförändringarna. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Sveriges lägsta punkt ligger i Kristianstad 2,41 meter under havsytan. Platsen visar hur delar av Kristianstad ligger under havsnivån.
3 av 4
Sveriges lägsta punkt ligger i Kristianstad 2,41 meter under havsytan. Platsen visar hur delar av kommunen ligger under havsnivån. Här sträcker sig P4 Kristianstads reporter Ari Korzeniowski mot den höjd som markerar havets nivå. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Kristianstad ligger i Vattenriket, men det är samtidigt dragkamp om vatten.
4 av 4
Vallar och pumpar skyddar Kristianstad från översvämningar i Helge å. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio

Skåne är hårdast drabbat i Sverige av klimatförändringarna när havet stiger. Värst utsatt är Kristianstad, på grund av sitt läge med stora landytor under havsnivån.

Två år efter Parisavtalet är målet om att begränsa klimatförändringarna redan på väg att spricka.

– Tittar man på de globala temperaturerna är det tydligt att det blir varmare och orsaken är människans koldioxidutsläpp. Vi ser i de utsläpp som vi gör att vi är på väg mot mer än Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till max två grader, säger Åsa Sjöström, som är verksamhetsledare på SMHI.

Mycket av Kristianstad ligger under havsnivån.

En ny karta från SMHI (se längst ner i artikeln) visar hur havet stiger när världen värms upp. Det utsatta läget gör att Kristianstad befinner sig i klimathotets frontlinje.

– Mycket av Kristianstad ligger under havsnivån. Sveriges lägsta punkt ligger precis utanför Kristianstad. När vattnet stiger finns möjligheten att vattnet kommer väldigt långt in över stan, säger Åsa Sjöström.

Jag tänker på det när det gäller barnbarnen.

En av många som i sin vardag funderar på klimatförändringarna är Efva Nilsson i Kristianstad.

– Jag tänker på det, men jag grubblar inte över det. Eftersom jag har levt större delen av mitt liv tänker jag mer på det när det gäller barnbarnen, säger Efva Nilsson.

Lyssna ovan när P4 Kristianstad pratar med Efva Nilsson och Åsa Sjöström om klimathotet. 

Klimatförändringarna

  • FN:s klimatpanel räknar med mellan en och sex graders ökning av jordens medeltemperatur under de kommande 80 åren på grund av människans utsläpp av växthusgaser, framförallt koldioxid från förbränning av olja och naturgas.
  • Klimatförändringarna befaras orsaka att glaciärer och polarisar smälter och att havsytan stiger globalt. Regniga områden i världen kan få ännu kraftigare regn och torra områden bli allt torrare. Havsvatten försuras, temperaturen ökar och korallrev dör. Delar av världen riskerar att bli obeboeliga och klimatflyktingar tvingas lämna värmeböljor, torka och  översvämningar bakom sig.

Källa: Nationalencyklopedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".