Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Vårdcentralen Laxen i Ängelholm håller stängt i dag. Besökare hänvisas till Förslöv.

"Ett hungrigt barn ska inte få nej"

Uppdaterat söndag 17 september 2017 kl 09.36
Publicerat söndag 17 september 2017 kl 08.30
Jurist: Det finns otydligheter som försvårar det sociala arbetet
(1:32 min)
Ett barnmed ryggen mot kameran med overall håller om en björk.
Foto: Ingvar Karmhed/TT

Många skånska kommuner är nu villrådiga över vilka skyldigheter och möjligheter socialtjänsten har att hjälpa de som lever gömda undan utvisningsbeslut - så kallat papperslösa.

En kommun har det yttersta ansvaret för de människor som vistas där, det står i socialtjänstlagen

Men i en dom i somras slog högsta förvaltningsdomstolen fast att en kommun inte är skyldig att hjälpa flyktingar som fått avslag på sin asylansökan - något som blivit omdiskuterat.

För en annan paragraf i socialtjänstlagen möjliggör akut stöd till människor i nöd - och utifrån den har Malmö Stad valt att skapa en riktlinje för sitt sociala arbete.

– Att hjälpa människor är en skyldighet, som gäller oavsett migrationsrättslig status, säger Natalie Glotz Stade, stadsjurist i Malmö.

För att en kommun ska fatta beslut om hjälp till personer enligt Socialtjänstlagens paragraf 4:2, måste det finnas en antagen kommunal riktlinje som beslutas om politiskt av behörig nämnd eller kommunfullmäktige.

Det handlar om två olika lagar. Enkelt uttryckt är utlänningslagstiftningen ett juridiskt spår och socialtjänstlagstiftningen ett annat.  Vilket innebär att  socialrättsliga skyldigheter inte försvinner av  migrationsrättsliga beslut.

Natalie Glotz Stade understryker:

– Socialtjänstens skyldighet om vistelsekommunens yttersta ansvar är ett gällande lagrum. Det måste socialtjänsten enligt legalitetsprincipen tillämpa och det erinrar Högsta Förvaltningsdomstolen till och med om i domen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".