Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Ny polisindelning föreslås

Publicerat tisdag 3 oktober 2017 kl 13.05
Polisbil.
Nordöstra Skåne och Blekinge kan bli ett gemensamt polisområde Foto: Johan Nilsson/TT

Nordöstra Skåne och hela Blekinge kan bli ett gemensamt polisområde. Det föreslås i en ny geografisk indelning av polisen i region Syd som en arbetsgrupp nu presenterar.

Under hösten har en arbetsgrupp utvärderat region Syds nuvarande polisområdesindelning. I det förslag som nu presenteras behålls nuvarande fem polisområden och 20 lokalpolisområden, men vissa justeringar görs.

Detta för att ta större hänsyn till länsgränserna.

Förslaget innebär alltså att nordöstra Skåne och hela Blekinge blir ett polisområde. Men också att Kalmar och Kronoberg blir ett gemensamt samt att polisområdet södra Skåne tillförs Eslöv. Polisområde Malmö och nordvästra Skåne behålls oförändrade.

I utvärderingen har man också tagit särskild hänsyn till möjligheter att bedriva en effektiv utredningsverksamhet, arbetsmiljön för medarbetarna, naturliga rörelsemönster i regionen, rättskedjans geografiska organisation och övriga samhällsaktörers organisationer.

– Polisens geografiska organisation ska inte vara ett hinder för samarbete med viktiga samverkanspartners som Åklagarmyndigheten, till exempel. Vi vill också minska de riskfyllda transporterna med frihetsberövade på vägarna och för utredare på polisområdesnivå. Men samtidigt har försiktighetsprincipen fått råda i arbetet och vi har också säkerställt att förändringarna inte rubbar balansen mellan polisområdena, säger uppdragsledaren Håkan Wall från Polisens nationella operativa avdelning till polisens hemsida.

För tillfället är Kristianstad huvudort i polisområde sydvästra Götaland som innehåller lokalpolisområdena Kristianstad, Hässleholm, Karlshamn, Ljungby och Eslöv.

Förslaget har presenterats för polisledningen i region Syd. En eventuell förändring av polisområdena beslutas av rikspolischefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".