Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Färre stora evenemang kan leda till mindre turism

Publicerat torsdag 15 februari kl 12.54
Hotell-vd: "En fylld arena påverkar absolut hotellbeläggningen"
(3:53 min)
Melodifestivalflaggan vid Malmö arena. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
1 av 3
Melodifestivalflaggan vid Malmö arena. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Jens Lyckman, vd för Clarion Malmö Live. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 3
Jens Lyckman, vd för Clarion Malmö Live. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Karin Tingstedt, projektledare på Malmö turism. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
3 av 3
Karin Tingstedt, projektledare för evenemang på Malmö turism. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

I helgen är det dags för Melodifestivalens deltävling i Malmö – ett av evenemangen som numera har stor betydelse för städernas turismnäring.

Förra året minskade antalet hotellövernattningar i Malmö, och en förklaring till det kan vara att det var färre evenemang i regionen.

Karin Tingstedt, som är projektledare för evenemang på Malmö turism, säger att evenemang är viktigt för staden.

– Det behövs evenemang för att Malmöborna ska få lite kul på sin fritid. Sedan gagnar det hela staden: hotellnätter, restauranger, affärer, allt, säger hon.
 
För tionde året i rad hålls på lördag en av Melodifestivalens deltävlingar på Malmö arena. Att mellon i Malmö märks bekräftar Jens Lyckman, som är vd för hotellet Clarion Malmö Live.
 
 – Ja, det gör det. Allt som görs inför helger och som kanske drar 7 000-9 000 till arenan påverkar absolut hotellens beläggning. Sedan är det lite otur att man går in i vecka åtta med sportlov, så det påverkar lite grann, säger han.

Vi vet att vi konkurrerar med andra städer som Göteborg och Stockholm, där utbudet kanske är större.

2016 ökade antalet hotellnätter i Malmö med 15 procent jämfört med året före. Men förra året, 2017, visar nya siffror från Tillväxtverket och SCB att antalet hotellövernattningar istället minskade med 1,3 procent.

Jens Lyckman, som även är ordförande i Hotellgruppen Malmö-Lund, där 43 hotell samarbetar kring gemensamma frågor, tror att en del av förklaringen till minskningen ligger just i evenemangen.
 
 – Det var inte lika många stora arrangemang och evenemang vare sig på denna sidan sundet eller i Köpenhamn. Vi är faktiskt beroende av att Köpenhamn tuggar på och går väldigt bra, för då får vi ett bra overflow i den här staden, säger han.

Karin Tingstedt på Malmö turism pekar på att Öresundsbron, arenan, Malmö Live och en välfungerande infrastruktur har varit viktiga pusselbitar för att locka evenemang till staden. Och hon håller med Jens Lyckman om att konkurrensen mellan städer är stor.
 
 – Ja, för det byggs arenor överallt. Stockholm har fått två nya och Helsingborg och Kristianstad har också nya, så det är klart att konkurrensen är hård. Och nu har Köpenhamn har också fått en stor arena, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".