Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunalråd åtalas i samband med Bo01

Publicerat torsdag 30 maj 2002 kl 11.56
MALMÖ. Fem personer åtalas för bokföringsbrott i samband med bomässan Bo01 i Malmö. De åtalade är hela den dåvarande styrelsen och förre vd:n och vice vd:n.
Enligt chefsåklagare Gertrud Holm har brotten begåtts mellan januari och augusti 2000.
De åtalade i styrelsen är: Malmös finanskommunalråd Ilmar Reepalu (s), Boverkets före detta generaldirektör Gösta Blücher, Jönköpings tekniske direktör Lars-Åke Holmkvist. Dessutom åtalas förre vd:n Tommy Hedlund samt förre vice vd:n Carl-Ove Kelgertz. En stor mängd transaktioner i mässbolaget har bokförts felaktigt eller långt i efterhand. Många gånger har underlaget varit bristfälligt, enligt åtalet. Först i slutet av maj 2000 bokfördes att bolaget tagit över tillgångar och skulder på över 80 miljoner kronor från ett annat bolag, Svenska Boprojekt AB. I själva verket skedde övertagandet i januari 2000, enligt åklagaren. Rättelser och transaktioner har dessutom bokförts långt i efterhand, av åtalet att döma. Åklagaren anser att Ilmar Reepalu, Gösta Blücher och Lars-Åke Holmkvist inte sett till att företaget fick en tillfredsställande bokföringsorganisation.Trots att den ekonomiska rapporteringen inte skedde i enlighet med de styrelsebeslut och instruktioner som fanns kontrollerade de tre inte hur organisationen runt bokföringen såg ut.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".