Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Hur jämställd kan scenkonsten vara?

Publicerat måndag 30 oktober 2006 kl 12.38

Kommittén för jämställdhet inom scenkonsten vill att staten skärper kraven på institutionerna när det gäller jämställdhet. Men alla remissinstanser stöder inte förslaget. I Mitt i Musiken debatteras frågan av Stefan Johansson, Kungliga Operan, Ulla Svedin, teaterförbundet, och kommitténs ordförande, Birgitta Englin. (P2 Mim 30/10)

Stefan Johansson, chefsdramaturg, Kungliga Operan:
- Man kan inte spela ut jämställdhet mot konstnärlig frihet som man ibland försöker göra. Vi kan t ex inte börja skriva om kulturavet på Operan. Men ser vi att en institution som Kungliga Operan bara spelat fyra verk av kvinnliga kompositörer under 230 år, då måste vi naturligtvis göra någonting åt det: öka antalet beställningar från kvinnliga tonsättare, t ex, vilket vi också gör.
- Vad vi varit kritiska till är att införa ett alternativt kvalitetsbegrepp - men det får inte skymma behovet av att jobba mot det jämställdhetsmålet, och 40-60 är inget orealistiskt mål.

Ulla Svedin, Teaterförbundet:
- Vi hade gärna sett ännu skarpare jämställdhetskrav på scenkonsten. Framför allt när det gäller möjligheten att förena föräldraskap och arbete. För att en sångare ska kunna få graviditetsersättning, t ex, måste hon kunna visa att hon skulle ha haft ett jobb, vilket är svårt eftersom ingen arbetsgivare vill anställa en som är gravid. Alltså får hon ingen ersättning. I Norge är lagstiftningen annorlunda - där får hon det.

Birigtta Englin, ordförande för jämställdhetskommittén inom scenkonsten:
 - Vi säger också i utredningen att det här är något som man skulle behöva titta på från arbetsmarknadsområdet specifikt, men vi hade inte ett uppdrag att lämna ett förslag på hur man skall lösa problemet.

Ett av förslagen från jämställdhetskommittén är att scenkonstinstitutionerna skall redovisa hur de arbetar för att uppnå 40-60-målet och varför de, eventuellt, inte når det. Branschorganisationen Svensk Scenkonst ställer sig tveksam till sådana krav. I sitt remissvar hänvisar man bl a till att utredningen själv noterat att manliga tonsättare varit dominerande genom historien, vilket är svårt ändra på i efterhand.
Birgitta Englin:
- Historien är ju inte huggen i sten, t o m den förändras. Den  norm som vi i dag har för vad som behöver komma in i kulturkanon behöver ständigt ses över och förändras.  

Ulla Svedin:
- Anledningen till att Jämo gav sig in och granskade kulturområdet och att regeringen tillsatte den här kommittén var just att arbetsgivarna inte förmådde ta anvsar för jämställdheten. Sedan Jämo grep in har det också hänt mycket.

Stefan Johansson:
-Jag är inte säker på att Jämo behöver gripa in; för 30-40 år sedan var dansområdet ett helt femininisrat område, det var stigmatsierat för en man att ge sig in i dansyrket. Där har branschen, med god hjälp av ökade statliga bidrag, svängt en hel samhällsuppfattning: det är fullt möjligt i dag för en man att dansa.

Kommittén diskuterar också frågan om sexuella trakasserier inom scenkonstområdet.

Ulla Svedin:
- Teaterförbundet har gjort en utredning inom filmkonstområdet och där kan man se att det är förskräckande många som säger ha sig varit utsatta för sexuella  trakasserier. Det kan handla om allt från jargongen i arbetet till ovälkomna förslag.

Stefan Johansson:
- Man kan inte undgå att se sånt här i vår brancsh, och det kanske är knutet till djupare och mer obehagliga traditioner än vad vi ibland vill tänka på. Men det är väl självklart att ingen människa ska behöva bli trakasserad på sitt arbete -  varje organisation måste ha fungerande former för att slå ned på sånt direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".