Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Strupsång från Tuva - naturens spegel

Publicerat tisdag 31 oktober 2006 kl 12.56

Överallt i den lilla ryska delrepubliken Tuva finns strupsång, eller övertonssång, närvarande. Strupsången speglar alltid naturens olika skepnader; de karga stäpperna, de vidsträckta skogarna och de höga bergen, där vindarna har påverkat tonspråket och tvingat fram en ljudstarkare sångstil. Det berättar Choduraa Tumat, ledare för gruppen Tuvas döttrar, som under sin pågående världsturné gav en lektion i strupsång i Lund. (P2 Mim 31/10)

Tuvas Döttrar spelar och sjunger olika traditionella tuvinska instrument och folksånger. De sjunger även strupsång, vilket gör dem unika eftersom strupsången traditionellt har varit en mycket manlig sysselsättning i Tuva, omgärdad av starka tabun mot kvinnliga utövare. Det har funnits allmänt vidskepliga uppfattningar, t ex att om en kvinna sjunger strupsång kan männen i hushållet bli sjuka. Det har också påståtts att en gravid kvinna som sjunger strupsång riskerar att få vanskapta barn.

Ändå har tuvinska kvinnor genom århundradena trotsat dessa tabun och sjungit, ofta i hemlighet. Det är från denna undergroundtradition genom historien som Tuvas döttrar hämtat sin kraft att börja sjunga offentligt. För sju år sedan startade de den första och hittills enda kvinnliga strupsångsgruppen i Tuva.

I Tuva finns hela sju olika stilar av övertonssång och den viktigaste skillnaden mellan den europeiska varianten och de tuvinska är att man i Europa sjunger med ”öppen” hals, medan man i Tuva ofta använder en teknik med ”stängd” hals, berättar Choduraa Tumat.

Med på workshopen i Lund var ett tjugotal personer, nästan bara kvinnor, och med en stor grupp från Skånes Övertonssångförening, Song, och den danska motsvarigheten, Gong. Kent Edmark och Ylva Folkeson är med i Song och har båda sjungit övertonssång i snart tre år, medan Pia Maria Wohlert har sjungit strupsång i 20 år. På workshopen fick de lära sig en tuvinsk sång, inklusive text på tuvinska, med blandade sångtekniker.

- Den övertonssång vi mest sjunger i Song och Gong är den europeiska varianten. Den kan alla lära sig, men det krävs mycket övning, säger Kent Edmark.

Vill man lyssna på Tuvas döttrar innan de ger sig av till Tyskland får man ta sig till Vita huset i Lund ikväll tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".