Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Danssatsning för utvecklingsstörda

Publicerat måndag 13 november 2006 kl 12.28

”Världens drag” är Musikmuséets i Stockholm satsning för att få personer med utvecklingsstörning att dansa till musik från andra delar av världen - musik som de annars sällan hör.

- Egentligen kan man lära dem dans på samma sätt som man lär s k ”normala människor”. Att härma, är grundprincipen. Ofta använder vi för många ord, säger rytmik- och musikpedagogen Edit Haglund (P2 Mim 13/11)

Klezmerbandet Den Flygande Bokrullen stod för musiken vid Musikmuséets senaste dansdag.

Jenny Åhsberger, handikappkonsulent på Idrottsförvaltningen inom Stockholms stad, är ständigt på jakt efter nya fritidsaktiviteter för personer med utvecklingsstörning.

- Det finns inte så mycket bredd i det som erbjuds för dem. Det är ganska mycket dansband, och kulturutbudet har blivit alldeles för smalt för den här målgruppen.

- Det krävs extra för att den här gruppen ska hitta till en ny aktivitet eller en ny kulturgenre. Det krävs att man, som institution, är tydlig. Informationen måste vara tydlig, upplägget måste vara tydligt för att man ska nå de här människorna. De tittar inte alltid i tidningen och går på allt som alla andra går på, säger Jenny Åhsberger.

Vi förutsätter ju gärna att det ska vara stora skillnader när man bjuder in en publik med utvecklingsstörning, men det behövs kanske inte...?

- Nej, för den här målgruppen fungerar precis som andra kulturkonsumenter. Kanske lite mindre spärrar, kanske lite gladare än vanligt publik - det har jag hört musiker säga. Men det handlar nog mest om att våga se att den här gruppen finns, och de behöver väldigt mycket ny musik, ny dans... nya vinklar, s a s.

Vad har synpunkterna varit på de här mötena på Musikmuséet?

- Det har varit väldigt lyckat! Den här målgruppen skulle annars aldrig ha kommit i kontakt med klezmermusik, flamenco eller det andra som har varit under den här serien, säger handikappkonsulenten Jenny Åhsberger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".