Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Gosskörer blir flickkörer i England

Publicerat måndag 20 november 2006 kl 12.15
Flickkören i Ely

I England har traditionen med gosskörer i kyrkorna tusenåriga anor. Nu håller den traditionen på att brytas i och med att allt fler kyrkor öppnar för flickkörer. Ett avgörande steg togs i förra veckan. (P2 Mim 20/11)

I katedralen i Ely finns en gosskör som är 1000 år gammal. För första gången under alla dessa år ersattes den av en flickkör vid onsdagens aftonsång. En kör som bildades i september i år.

Reaktionerna på den här utvecklingen är blandade. Förespråkarna hävdar att flickrösterna ger körerna en större och rikare klang och att man helt enkelt är tvungen att ta in flickorna då antalet sjungande pojkar stadigt minskar. Flickorna har dessutom fördelen att de inte hamnar i målbrottet på samma sätt som pojkarna och därmed håller längre. Flickkören i Ely tar in sångare i 13-årsåldern, den ålder då pojkarnas röster börjar slira.

-Vi bryter inte traditionen, vi skapar en ny, säger Sue Freestone som startade kören i Ely.

-Vi vill inte ersätta gosskören utan vi bidrar till rikedomen och variationen i den musikaliska traditionen här, hävdar hon.

Motståndarna menar att förekomsten av flickkörer bara är ett uttryck för politisk korrekthet och att den går för långt när man ersätter gosskörerna med flickdito. Flera engelska körledare vittnade i ett radioprogram härförleden om att man förlorat pojkarna när man börjat släppa in flickorna i körerna.

De hormoner som ännu inte fört in gossopranerna i målbrottet har uppenbarligen inte heller börjat väcka pojkarnas intresse för tjejer.

Det finns till och med en organisation som arbetar för att bevara de traditionella kyrkokörerna, alltså de utan flickor. Dess talesman Peter Giles påpekar att i början av 60-talet sjöng 180 000 pojkar i olika kyrkokörer. Idag är de betydligt färre.

-Vi förlorar en reperetoar och en musikalisk tradition, hävdar han.

Å andra sidan visar undersökningar att publiken har mycket svårt att skilja en flickröst från en pojkröst.

- Så länge flickorna sjunger samma repertoar i samma akustik och på samma sätt som pojkarna går det inte att höra någon skilnad, säger professor David M Howard vid universitetet i York.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".