Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Smal syn på islam skapar musikförbud

Publicerat måndag 20 november 2006 kl 12.42

Skolverket riktar kritik på flera punkter mot den muslimska Al-Salamskolan i Örebro. Kritiken riktas bland annat mot hur skolans musikundervisning ser ut.
- Den här gruppen är känd för en trång uppfattning om vad islam går ut på, säger Abd Al Haqq Kielan, imam på Svenska Islamiska Samfundet. (P2 Mim 20/11)

Enligt Skolverkets rapport får barnen på skolan inte lyssna på modern musik, till exempel via radio och CD-spelare, och lärarna får inte använda musikinstrument i sin undervisning - med undantag för enkla rytminstrument.

Al-Salamskolan drivs av Al-Risalah Skandinaviska Stiftelse, med ekonomiskt stöd från Saudiarabien - det visade P1 programmet Kaliber i sin granskning förra året. De religionsinriktningar som förespråkas på skolan är  Wahabismen, eller Salafismen som den ibland också kallas, där man söker sig tillbaka till islams rötter, och där finns nog också en av förklaringarna till att skolan inte lever upp till läroplanens krav när det gäller musikundervisning menar Abd Al Haqq Kielan.

- Den här gruppen har strukit mycket som har varit islam sedan profetens tid och baserar sig på egna tolkningar av hur de tror att islam utövades under den första tiden. Och så ska de gå tillbaka dit och försöka leva efter den modellen och till exempel ha ett visst snitt på kläder och en viss längd på skägget, som de flesta muslimer ändå inte bryr sig om, säger Abd Al Haqq Kielan och tillägger:

- Det som väl alla muslimer är ense om är att man inte ska lyssna på dålig musik, till exempel satanistmusik eller musik som manar till dåliga saker.

Han tror inte att den här synen på musik är speciellt utbredd.

- Men om man har tillräckligt mycket pengar så att man kan starta en friskola så finns det ju alltid folk som vill skydda sin barn från västerlandsk påverkan.

Det är ovanligt att Skolverket riktar kritik mot skolor för deras sätt att sköta musikundervisningen. Under åren 2003-2005 fanns sex såna fall, och då handlade dom flesta om att barnen inte fick tillräckligt mycket musikundervisning. Dom senaste åren har det inte förekommit nåt annat fall liknande det nu aktuella i Örebro - alltså där skolans ideologi gör att man inte lever upp till läroplanens krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".