Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

SAMI-besparing hotar dirigentutbildning

Publicerat torsdag 21 december 2006 kl 11.13
SAMI-sinfoniettan har även en skivkarriär

Den tumultartade affären inom musikerorganisationen SAMI växer ytterligare och drabbar nu också Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, KMH. SAMI-ledningens beslut att spara 35 miljoner kronor genom att skära bort hela den yrkesfrämjande musikerverksamheten i två år slår direkt mot KMH:s mångåriga dirigentutbildning. SAMI drar nämligen även in pengarna för sin egen Sinfonietta som KMH:s dirigentstudenter sedan många år arbetar med. Nerskärningen görs trots att SAMI uppbär statligt stöd för sin del av dirigentutbildningen, stöd som är fastslaget i regleringsbrev. Det berättar Johannes Johansson, tonsättare och rektor på KMH. (P2 MIM 21/12)

- En av de stora kvaliteterna med vår dirigentutbildning är att vi tillsammans med SAMI har den här egna orkestern för studenterna att öva med, en kvalitet som nu är allvarligt hotad.

Oron riktigt lyser ur ögonen på rektor Johannes Johansson när han talar.

SAMI-sinfoniettan finansieras dels genom ett årligt bidrag på ca 700.000 kronor från SAMI, dels genom ett statligt stöd på en miljon, ett stöd som är reglerat i utbildningsbudgeten och regleringsbrev.

- Departementet har uppfattat att sinfoniettan är en viktig kvalitetsfaktor och därför gett oss öronmärkta pengar som vi årligen betalar ut till SAMI, berättar Johannes Johansson.

SAMI:s samarbete med KMH kring dirigentutbildningen är även fastlagt i den nya utbildningsbudgeten. Men SAMI slår nu till alla ekonomiska bromsar och backar ur arrangemanget.
Först efter att KMH:s ledning skickat en skrivelse och genomfört en uppvaktning hos SAMI gick SAMI-ledningen med på ett tillfällig övergångslösning under nästa år då man betalar hälften 350.000 för hela årets verksamhet.

- Det innebär att vi i någon mån klarar årets verksamhet även om det så klart blir mindre, men det mest bekymmersamma är att SAMi sedan avslutar samarbetet för både -08- och -09.

KMH:s rektor fortsätter:

- Man kan uttrycka som att SAMI genom sitt beslut avstår från en miljon i bidrag. Det här är en viktig del av kulturpolitiken och SAMI gör nu stora ingrepp i musikpolitiken på ett djupt olyckligt sätt. Man kunde se över det här en gång till och fundera över besparingar som var mindre smärtsamma för musiklivet.

Vad kommer då regeringen att säga om att SAMI drar sig ur en regleringsbrevsbaserad utbildning?

- Ja, det blir också Musikhögskolans huvudvärk, eftersom SAMI inte har några egna relationer till departementet.

Borde då SAMI göra som många musiker nu tycker: skära i Nalen och Storan istället för i musikernas pengar till den yrkesfrämjande verksamheten?

- Jag förstår att musikerna resonerar så, det är ingen tvekan om det.

Johannes Johansson är också tonsättare och har noga följt Mitt i Musikens rapportering om den infekterade affären i ledningen för musikernas upphovsrättsorganisation SAMI.  med skandalartade detlajer som att SAMIs vaktbolag hämtade privata dokument hos en sparkad VD, ett fallskärmsavtal i rekordstorlek, en styrelseordförande som hoppar av och ersätts i tysthet av ny ledning osv. Affären gör Johannes Johansson bedrövad och ledsen.

- Det är sorgligt, SAMI är en del av musiklivet och väldigt trist när sådant händer i en redan skör sektor.

Ny styrelseordförande i SAMI efter Tomas Bolmes avhopp i november är Jan Granvik, Musikerförbundets ordförande. Han motiverar SAMI:s nej till sin egen Sinfonietta med att SAMI måste säkra sin likviditet. Granvik fortsätter:
 
 - Grundproblemet är att en statlig institution som KMH inte själv kan bedriva sin utbildningsverksamhet utan att förlita sig på externa bidrag med 40% av verksamheten. Det är inte långsiktigt hållbart.

Många musiker tycker ni istället borde sälja fastigheter, t ex Nalen som skulle kunna ge kanske 160 milj?

- Vi sparar inte på fel saker, men fryser yrkesfrämjande verksamheten i två år för att inte äventyra likviditeten, säger Jan Granvik.

Men har ni flera hundra miljoner bundna i fastigheter skulle ni väl kunna frigöra likviditet den vägen?

- Det finns alltid en massa teoretiska lösningar men vi har bedömt det här som bäst, säger Musikerförbundets ordförande.

Det drabbar musiklivet väldigt hårt - varför inte sälja fastigheter?

- Det är en sämre lösning, det tar tid att sälja fastigheter, säger Jan Granvik.

Reporter Per Gulbrandsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".