Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Sveriges Radio fick digital ljudklapp

Publicerat fredag 22 december 2006 kl 13.48
DAB2-mottagare

Igår beslutade regeringen att ge Sveriges Radio (SR) nya sändningstillstånd för de kommande tre åren - både i det analoga och digitala nätet. Det nya digitalradiotillståndet innebär att SR kan pröva andra digitala sändningstekniker än nuvarande DAB, t ex den nya och bättre ljudkodningen i DAB2. Tillståndet kan även gälla att sända högupplöst radioljud - HD-radio - via det digitala marknätet för TV. (P2 MiM 22/12)

Det tycks vara en riktig ljud-klapp som regeringen har gett Sveriges Radio tre dagar före julafton. I det nya digitala sändningstillståndet används genomgående ordet digitalradio och inte DAB, vilket bör innebära ett öppnare mandat för SR att testa sig fram till vilken teknik som kan bli framtidens digitalradio. Tillståndet innehåller tre punkter.

De första två ger SR möjlighet att fortsätta med försökssändningarna av ett tiotal digitalkanaler i storstadsområdena och Norrbotten, kanaler som idag sänder i DAB.

Men den tredje punkten är den kanske mest intressanta, för där det heter att Sveriges Radio får tillstånd att på försök sända digital ljudradio på ANNAT sätt än enligt punkt ett och två.

Punkt tre bör innebära klartecken att testa den nya ljudkodning som snart blir standard i uppgraderade DAB2 (DMB), en kodning som ger plats för dubbelt så många radiokanaler som dagens DAB där det egentligen inte ryms fler välljudande kanaler än det analoga FM-nätet.

Kodningen i nya DAB2 innebär också en fantastisk möjlighet för musikälskare: att för första gången digitalt i Sverige kunna få ta emot musikradio med full ljudkvalitet, alltså en sorts HD-radio, utan minsta brus eller förvrängning av signalen.

Det här förutsätter förstås att Sveriges Radio beslutar att t ex lägga ut P2:s sändningar okomprimenrade i nya DAB2, något som vore fullt möjligt och som då skulle ta samma plats i etern som tre-fyra vanliga DAB2-kanaler.

Något sådant beslut finns inte förberett på SR idag, men nu finns alltså möjligheten. SR:s utsändningchef Jörgen M Andersson säger idag till Mitt i Musiken att det nya tillståndet är så färskt att radioledningen inte har hunnit analysera det än, men att den öppna skrivningen i punkt tre mycket väl kan innebära både sändningar av nya DAB2 och kanske även via dagens digitala marknät för TV. Även här skulle det i så fall kunna finnas plats för en högupplöst digital musikradiokanal. Framtiden får ge svar.

På kulturdepartementet har man redan tagit julledigt, så där kan ingen insatt handläggare idag kommentera det nya sändningstillståndet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".