Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Laxås musikelever till studieförbunden?

Publicerat onsdag 31 januari 2007 kl 14.58

Laxå kommun har beslutat lägga ner större delen av sin musikskoleverksamhet. I stället hoppas kommunen på ett betydligt billigare samarbete med studieförbund i grannkommunerna. Men idén får stark kritik.

- Där man har försökt ersätta den kommunala verksamheten med studieförbund har det i princip i alla fall blivit dåligt, säger Håkan Sandh på SMoK, Sveriges musik- och kulturskoleråd. (SR Mim 31/1)

Laxå kommun är ekonomiskt hårt pressad, och räknar med att spara 800.000 kronor genombeslutet att från i höst lägga ner nästan all musikskoleverksamhet. Det som ska finnas kvar är att alla fjärdeklassare ska få pröva på att spela blåsinstrument på skoltid, s k musse combo.

Idag är det ett 60-tal barn och unga i Laxå som har individuell musikskoleundervisning i instrument som piano och gitarr. Från i höst finns alltså verksamheten inte kvar, men barn- och utbildningsnämndens ordförande Susanne Stenlund (s) säger att alla barn som vill ska fortsätta att få liknande undervisning. Nu via studieförbund.

- De är ju etablerade i både Kumla, Askersund och Hallsberg med olika rockskolor och väldigt diger utbildningsmöjlighet. Vi får titta på hur vi ska etablera samarbetet. Vi har ju också i budgeten lagt undan 240.000 för att vi ska kunna köpa in vissa specifika tjänster som behövs, säger Stenlund.

Men hur ska studieförbunden kunna erbjuda samma undervisning för lika många barn, fast för en femtedel av kostnaden?

- Ja, men de har ju redan musikundervisning och erbjuder att spela i olika grupper eller individuell träning. Men eftersom vi träffa dem i vecka 9 är det väldigt svårt att sia om detta, men det handlar ju om vad kommunen är lagstadgad att erbjuda och vad man kan skaffa på annat sätt.

500 kronor är egenavgiften för en termins musikskolelektioner i Laxå. Susanne Stenlund säger att avgiften knappast lär höjas i och med samarbetet med studieförbunden.

Lika bra undervisning till lika många barn till bara en bråkdel av kostnaden, tycks alltså vara Laxå kommuns tanke. Men Håkan Sandh på SMoK är mycket kritisk.

- Nej, det går absolut inte, det blir ju en annan verksamhet. Man kan ju inte få samma kvalitet på undervisningen för betydligt mycket mindre pengar.

Håkan Sandh menar också att historien visar på att studieförbunden varken vill eller klarar av att fullt ut ersätta kommunala musik- eller kulturskolor.

- Det har i princip i alla fall blivit dåligt. Det har prövats flera gånger.

Och vad är det som har fallerat?

- Kompetens, i de flesta fall. Vi anser att det ska vara utbildade lärare. Det är möjligt att finns inom ett studieförbund, men oftast är det inte så, utan det är en verksamhet på en annan nivå, säger Håkan Sandh på SMoK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".