Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Bråk om "unik" orkesterutbildning

Publicerat måndag 5 februari 2007 kl 14.50

Marknadsföringen av det nya orkestergymnasiet i Vänersborg har fått känslorna att svalla. Ledningen för musikkonservatoriet i Falun hävdar att Birger Sjöberggymnasiet ägnar sig åt falsk marknadsföring för att locka elever. Landsstingsjuristen i Dalarna har hotat med rättsliga åtgärder om inte texten på Vänerborgsutbildningens hemsida ändras. (SR Mim 5/2)

Den nya gymnasiala orkestermusikerutbildningen i Vänersbort satsar hårt på att marknadsföra sig och ragga elever i hela landet. Etalberingen av utbildningen hänger ihop med Vänerborgs kommuns ambition att profilera sig som en musikkommun. Formuleringarna på Vänersborgs kommuns hemsida om orkestermusikerutbildningen är kaxiga. Utbildningen, som ska starta i höst, beskrivs som unik i sverige och man påstår att andra musikerutbildningar i landet saknar både orkesterinriktning och koppling till yrkeslivet.
Det står också att en utbildning av det här slaget inte kan ges på flera platser i landet, vilket också upprör läraren Per Helders.
-Man vänder sig till 15-åringar och påstår att man har en kvalitet som inte finns någon annan stans och det är ju inte sant.Vid musikkonservatoriet i Falun har vi ägnat åt oss förberedande orkesterutbildning i 40 år, säger han.

Landstingsjurist

Hans och den övriga skolledningens irritation bar dem till skolans huvudman, som är landstinget i Dalarna.
Dess jurist Lena Jönsson formulerade i fredags ett skarpt brev där hon anmodade Birger Sjöberggymnasiets ledning att ändra texten på hemsidan.
-Om elevunderlaget minskar för att gett elever felaktig information får ju det ekonomiska konsekvenser för skolan. Det är klart att det är allvarligt, säger hon.
Det här med ekonomin är förstås en viktig ingrediens i  ärendet. För knappt två år sedan stod musikkkonservatoriet i Falun inför risken att läggas ner då man skulle få betydligt mindre anslag av regeringen än vad som tidigare utlovats Håkan Alfredsson är chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborg och har dessutom som uppdrag att dra igång orkesterutbildningen på Birger Sjöberggymnasiet.
Han kan inte riktigt förstå den ilska som texterna om orkesterutbildningen utbildningen väckt.
-Jag förstår inte irritationen men jag förstår att man har synpunkter. Vår jurist ska ta kontakt med landstinget i Dalarna, men avsikten är i grunden att finslipa på texten så att alla blir nöjda, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".