Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Musikinstrument berättar i ny bok

Publicerat tisdag 29 maj 2007 kl 15.05

- Musikinstrument är en av de absolut vanligaste företeelserna i alla människors liv, runt om i hela världen. Alltså betyder de någonting för människor, ur alla möjliga aspekter. Då är det självklart jätteviktigt att forska om musikinstrument.

Det säger Stefan Bohman, en av redaktörerna för den nya boken Musikinstrument berättar. (SR Mim 29/5)

- Musikinstrument är inte bara ljudande företeelser, de är också symbolbärare. En mängd instrument, som man kanske inte ens har hört, har ändå ett stort symbolvärde. Då är det oerhört intressant att jämföra den estetiska delen - hur det låter, hur musiken är - med symbolvärdet. Dragspelet är ett typiskt sånt exempel, säger Stefan Bohman, som har skrivit ett kapitel i boken om just dragspel.

- Dragspelet har bytt symbolvärden, och delvis också bytt och återtagit repertoar. Från att ha varit sett av många som ett dränginstrument, ett fult instrument, i början av 1900-talet till att sen bli ett pensionärsinstrument med gladmusik. Nu har det delvis svängt till att bli ett instrument som representerar det som det absolut inte representerade i början på 1900-talet, nämligen uttryck för gammal hederlig svensk folkkultur som ska spelas på midsommarafton.

För 100 år sen var det tvärtom dragspelet som förstörde...?

- Då var det dragspelet som förstörde, ja. Och det här att se på instrumenten ur det här helhetsperspektivet - både hur det har brukats, hur det har låtit, vilken musik, varför man har spelat och vilka symbolvärden det har haft - det har varit en väldigt viktig grej för mig, säger Stefan Bohman.

Musikinstrumentforskning handlar inte bara om gamla instrument från tidigare sekler. I den nya boken finns också ett forskningskapitel om hur skivspelare blev ett nytt instrument för ca 30 år sen. De allra senaste åren har laptop-datorn alltmer etablerat sig som ett musikinstrument, och Stefan Bohman, som till vardags är chef för musikmuséet i Stockholm, menar att det är viktigt för musikinstrumentforskningens framtid att forskarna även studerar vad som händer med musikinstrument i vår egen tid.

- Instrumentforskning är inte bara en forskning om historiska instrument. Skapandet av instrument är betingat av nya sociala situationer, t ex DJ:s i diskotek som skapade skivspelaren som ett sorts musikinstrument. Så det måste finnas en samtidsdokumentation.

- Musikmuséet satsar mycket nu på dokumentation av syntar och de typerna av moderna instrument, som förstås är jätteintressanta, avslutar Stefan Bohman.

Jens Möller

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".