Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Musikerfacklig flykt i Oslo-orkester

Publicerat onsdag 30 maj 2007 kl 15.19

Nästan alla musiker i Oslo-Filharmonien väljer att lämna musikerfacket MFO och istället gå med i akademikerförbundet Norsk Lektorlag. Oslo-Filharmoniens musiker hoppas att fackbytet ska göra att de får betydligt mer betalt än andra orkestermusiker i Norge. (SR Mim 30/5)

- Jag önskar att alla orkestermusiker i Norge ska ha bättre betalt, självklart, men vi menar att vi har en större arbetsbörda. Vi har en tuffare repertoar, och vi har fler arbetsdagar per år än de andra, säger Erling Sunnavik, kontrabasist och medlem i Oslo-Filharmoniens orkesterkommitté.

Jämfört med andra orkestermusiker i Norge tjänar Oslo-filharmonins musiker i genomsnitt runt 20.000 kronor mer varje år. Men Erling Sunnavik menar att den skillnaden bara beror på att han och dom andra i orkestern får lite extra pengar för att de turnerar så mycket mer än andra orkestermusiker i Norge.

Nu har 90 av orkesterns musiker lämnat musikerfacket MFO. Bara fem av orkesterns musiker stannar.

- Vi är bättre än dom andra orkestrarna, säger Erling Sunnavik.

Nu räknar han med att akademikerfacket Norsk Lektorlag ska hjälpa till så att det här också märks ordentligt i lönekuvertet.

- De kan faktiskt gå ut och säga att filharmonien ska ha det. MFO-facket säger att alla ska ha det, och då blir det väldigt svårt.

Så du menar att musikerfacket inte har gått med på er definition, att ni både är bättre än och arbetar mer än andra orkestrar gör?

- Nej, det har de inte gått med på.

Hur mycket mer pengar skulle ni i Oslo-Filharmonien vilja ha för att känna er nöjda?

- För att vi ska kunna rekrytera de bästa musikerna menar vi att vi måste upp mellan 70.000 och 100.000 i lön (per år), säger Erling Sunnavik. 

Mitt i Musiken har förgäves sökt ordföranden för norska musikerfacket MFO, Arnfinn Bjerketrand. Till Dagens Näringsliv säger han däremot att arbetsgivarna är dom enda som tjänar på Oslo-musikernas avhopp.

Däremot pågår faktiskt just nu ett musikerfackligt toppmöte i Stockholm. John Smith är europeisk ordförande för musikerfackens internationella organisation FIM. Han säger att det här inte är en fråga för FIM, men att det inte är ovanligt att musiker i de mest namnkunniga orkestrarna kräver lite extra, jämfört med sina musikerkollegor.

- Det här händer med orkestrar som Berlinfilharmonikerna, London Symphony Orchestra, Orchestre de Paris... Det här är elitorkestrarna, och musikerfacken måste vara mottagliga (för de musikernas önskemål). Det är toppnivå på deras yrkesutövande!

Jens Möller

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".