Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Protester mot brittisk musiklicens

Publicerat torsdag 31 maj 2007 kl 15.00

”En lag som kriminaliserar musik”. Så låter den hårdaste kritiken mot en brittisk lag, som sägs försvåra för de som vill arrangera konserter med livemusik, till exempel på pubar och restauranger. Över 70.000 personer har skrivit under en protestlista till regeringen, eftersom många är rädda att lagen ska ta död på livemusik-kulturen på brittiska uteställen. (SR Mim 31/5)

- I princip är det en dålig lag, för det är byråkrati för byråkratins egen skull, säger generalsekreteraren för det brittiska musikerfacket, John Smith.

Andra har varit än mer kritiska mot the Licensing Act, som den kallas, en lag som tvingar alla pub- och restaurangägare att skaffa en speciell licens om dom vill anlita musiker att spela live för gästerna. En barägare i London säger till BBC att lagen ”kriminaliserar musik”, och en jazztrumpetare vittnar om hur han förlorade en hel säsongs spelningar på ett café för att caféägaren tyckte det blev för krångligt och dyrt att ansöka om den här musiklicensen.

Licenssystemet fanns i Storbritannien även innan den nya lagen trädde i kraft för ett och ett halvt år sen. Men tidigare så gällde licenskravet bara om minst tre musiker spelade tillsammans. En solist eller en duo kunde alltså uppträda även på ickelicensierade krogar.

Nu hotar bötesbelopp på flera hundra tusen kronor för den pub som arrangerar livemusik utan att ha licens för det. Och lagen har engagerat även allmänheten. 72.000 personer har skrivit under en petition mot lagen, där man kräver att regeringen tar bort den.

- Det är bra att folk gillar livemusik!

Musikerfackets John Smith gillar förstås att många engagerar sig till förmån för den brittiska livemusiken. Däremot säger han också att de som skriver under nog inte riktigt förstår frågan. För faktum är, menar John Smith, att krogarna spelar lika mycket livemusik som innan lagen kom.

Musikerfacket har gått från att vara direkt kritiskt till the Licensing act till att s a s ”milt stödja” den. Men stödet är inte gratis. I nästa vecka kommer John Smith ge regeringen en lista med krav om att modifiera lagen på olika sätt, allt i syfte att öka frilansmusikernas möjlighet att få jobb på krogarna. En av idéerna är att de krogar som arrangera många konserter ska belönas genom sänkta avgifter.

- De måste betala vad vi kallar en småföretagaravgift till de lokala myndigheterna. Vi tycker att om en lokal har ett engagemang för livemusik, och arrangerar mer än 50 konserter per år, bör de få någon slags skattereduktion för att uppmuntra det, säger John Smith.

- Vi vill också att små livemusikställen undantas (från licensreglerna), såna med publikkapacitet på maximalt 100 personer.

John Smith säger också att han faktiskt tror att regeringen kommer genomföra åtminstone en del av de förändringar som musikerfacket kräver.

Jag är ganska optimistisk till att vi får de här förändringarna. Regeringen behöver ha såna som mig på sin sida, så vi väntar nu på någon slags gest från dem.

För du kan bli en elak typ om inte regeringen gör som du vill…?

- Ja, hahaha!!!

Reporter: Jens Möller

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".