Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Musikerallians utmanar musiklivet

Publicerat torsdag 31 maj 2007 kl 13.03

Musiklivet med sin vildvuxna flora av musikstilar, anställningsformer och arbetsgivare står inför en mycket stor utmaning. På sju månader ska det ha format en allians för sina frilansande musiker. Vid årsskiftet börjar staten betala ut pengarna och i princip alla frågor är fortfarande olösta. Det kunde ett 100-tal intresserade konstatera vid ett stormöte i Nacka igår kväll. (SR Mim 31/5)

- Svårt att ha frågor man inte vet något om, sa saxofonisten John Högman från Föreningen Sveriges Jazzmusiker i kvällens första inlägg.

- Det är väl det som är tanken då med att börja diskutera saken, svarade moderatorn musikerförbundets organisationsansvarige Fredrik Österling.

Det handlar om en allians som ska ge musikerna en tryggare tillvaro mellan säsongs- och andra kortare anställningar. Idag får många frilansande musiker skarva med a-kassa, men i alliansen ska ett antal av dem kunna få anställning att ta tjänstledigt ifrån när de får jobb.

Diskussion om kriterier

Regeringen anslår 30 miljoner kr nästa år för att en musikerallians ska byggas och den nuvarande dansalliansen ska utvecklas, men för musikerna återstår i princip allt att lösa. Till att börja med: vilka musiker ska få vara med? och till hur många av dagens kanske hundratals eller tusentals frilansande musiker i Sverige räcker pengarna? i förlagan teateralliansen har drygt 100 plats.

- Det beror på hur man räknar, svarade Fredrik Österling.

Ska musikalartister få vara med? ja, självklart var svaret från panelen, däribland musikerförbundets ordförande Jan Granvik. Det verkar finnas en allmän inställning att alla genrer ska vara representerade.

– Startar vi ett kulturlotteri och får in mycket pengar på det sättet så skulle vi kanske kunna anställa a-l-l-a frilansande musiker som vill vara med. Det rör sig om ganska många miljoner, sade frilansande oboisten Jenny Hülphers.

”En utmaning för musiklivet”

Så den grundläggande frågan: vilka ska äga musikeralliansen? ja, det skulle i likhet med teater- och dansallianserna kunna vara staten, musikerfacken och arbetsgivarna - men musiklivet har ju mängder av olika arbetsgivare, små som stora? ja, de som redan är klara på arbetsgivarsidan, däribland Svensk Scenkonst, har i alla fall planerat in ett möte den här veckan.

- Det kommer att vara en utmaning att utforma en musikerallians utifrån musiklivets förutsättningar, säger teaterförbundets förbundsdirektör Jaan Kolk.

- Att även om man kan använda teater- och dansallianserna som någon form av inspiration så är det helt nödvändigt att man utformar en kommande allians utifrån hur musiklivet fungerar, hur den arbetsmarknaden fungerar.

Berit Nygren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".