Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Musikal sämre än opera, enligt rapport

Publicerat måndag 17 september 2007 kl 15.48

Den konstnärliga verksamheten vid Malmö opera och musikteater har utvärderats, på uppdrag av Region Skåne. Utredarna menar bl a att den nyskrivna familjeföreställningen Banankontakt är bra för att vara musikal, men att den kompositionsmässigt inte håller samma höga konstnärliga kvalitet som en opera. (SR Mim 17/9)

Utvärderingen är beställd av teaterns ägare region skåne och följer en dansk utvärderingsmodell. Bl a går utredarna Rikard Hoogland och Karen Hannah igenom uppsättning för uppsättning förra spelåret och bedömer, och de håller inte igen med sina egna åsikter.

Bl a kan man läsa att ensemblespelet i La Bohème var haltande så till vida att flera sångare avbryter sitt spel och inte riktar sina arior till motspelarna utan mot publiken. Fast utredarna gillade sångarkvaliten.

Om teaterns största publika framgång förra spelåret, familjemusikalen Banankontakt, menar utredarna att den konstnärliga tonsättningen inte till fullo svarar mot den höga nivån som säsongens övriga uppsättningar står för.

- Ifall man ser på den genre som det handlar om, nämligen musikal, så har den en kvalitet inom den genren. Men den har inte den höga konstnärliga nivå som en operatonsättning, säger Rikard Hoogland, en av utredarna.

Enkelt uttryckt menar utredarna att för att vara musikal har Banakontakt kvalitet, men inte i jämförelse med en operatonsättning.

Som helhet rycker man dock att operan sköts bra. Det är en ledande och oerhört spännande institution, säger Rikard Hoogland.

I de dokument som styr teaterns uppdrag står att teatern ska spela ”musikteater i hela dess bredd”. Definitionen på musikteater är vanligtvis opera, kammaropera, musikal och operett, och i utredningen skriver man att teaterns konstnärliga ledning har visat stor kännedom om musikteatern i sin hela bredd när den har satt samman repertoaren. Men Malmö opera och musikteater spelar inte operett. Förra året spelade man fyra operor, en musikal och ingen operett. Teatern har heller inte spelat operett sedan 2000.

Är inte operett musikteater?

- Operett är absolut musikteater, men det är kanske inte det som är mest angeläget att spela.

Vad grundar du det på?

- Nu är det mina personliga åsikter, men den har ofta väldigt förlegade värderingar, och om ser över världen spelas operett väldigt lite, säger Rikard Hoogland.

David Richter
david.richter@sr.se

Malmö Opera och Musikteater har utvärderats enligt Ønskekvistmodellen (Slagrutemodellen). Ønskekvistmodellen är utvecklad vid universitetet i Århus för värdering av konstnärlig kvalitet i scenkonst och används nu för första gången i Sverige.

Här kan du läsa hela rapporten:

http://www.skane.se/upload/Webbplatser/Kultur/Dokument/Ønskekvistmodellen/Utvardering_MOMT_2007-09-02.pdf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".