Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Välkomna pengar - men vem gör jobbet?

Publicerat torsdag 20 september 2007 kl 15.04

175 kronor per elev och år kan den skola få som ansöker om pengar ur satsningen Skapande skola. Rektor Carina Jonson vid Ersängskolan i Umeå är glad för mer pengar, men fruktar merarbete. (SR Mim 20/9)

-Det är ju inte så mycket pengar, men det handlar om vad man gör med dem. Man får nog inte ha så stora ambitioner och hoppas på för mycket, trots satsningen, säger Carina Jonson.
För att pengarna ska nå den enskilda skolan krävs det att en uppföljningsbar handlingsplan upprättas. Den ska noga beskriva vilka insatser som skolan tänkt sig. Det villkoret är något som väcker frågetecken hos Carina Jonson.

-Hur ska man ta fram de här handlingsplanerna och vem ska göra det? Det kan bli ett merarbete för mig som rektor. Vi har redan många andra handlingsplaner som vi ska upprätta och utvärdera. När vi vet vem som ska göra handlingsplanerna kan jag ta ställning till om det här blir som en till pålaga eller om det kommer att kännas som: Yes, det här blir jättebra!

Olika effekt på olika skolor
Carina Jonson tycker det är bra att kulturdepartementet på det här sättet hjälper skolorna att nå målen om kultur i skolan. Men hon är också rädd för att satsningen kommer att få olika effekter på olika platser i landet.
-Vi som har en skola i en stad som är kulturellt intresserad har det väl förspänt, men det kan ju se mycket annorlunda ut på mindre orter. Och där kan det bli ju jättebra om de får större tillgång till olika kulturaktiviteter, tror hon.
I kluturdepartementets informationsmaterial kring satsningen Skapande skola, står det att eleverna själva vill ha mer kultur i skolan och att skolans resurser sällan räcker till för att fylla det behovet.
Bland eleverna på Ersängsskolan är det många som vet precis vad de vill ha. I en snabb rundfrågning får Mitt i musiken önskemål om såväl dans som film som musik.

Märet Öman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".