Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Jojk är mer än bara sång

Publicerat fredag 21 september 2007 kl 11.37
Krister Stoor har hittat mer i jojken än bara sång.

När forskaren och jojkaren Krister Stoor gick på jakt efter gömda och glömda inspelningar fann han i jojken en konstart lika full av musikdramatik och episkt berättande som någonsin det som spelas på operascenerna. Och det var när han lyssnade på Sveriges Radios jojkinspelningar som han kom på spåret.
(SR Mim 21/9)

Det var när Krister Stoor hörde bland andra Jonas Edvard Steggo jojka på de gamla inspelningarna, som han insåg att det var det bortredigerade materialet som kanske var det mest spännande. Det som finns på skiva är för det mesta bara de sjungna partierna.
Tidigare jojkforskare har fokuserat på själva sången och inte riktigt sett att det talade varit precis lika viktigt som det sjungna.
- De som har varit de främsta jojkforskarna har ju insett hur det är, men inte tittat så djupt på de sidorna. Men rent generellt tror ju folk att det är det som sjungs som är betydelsebärande. Det är ju det också, men inte enbart. Talet är ju lika viktigt.

Lika stort som Wagner
Krister Stoor arbetar vid institutionen för samiska studier vid Umeå universitet och och idag försvarar han sin avhandling som han kallat Jojkberättelser. Han har dykt djupt i arkiven och funnit en riktig guldgruva. Framförallt är det forskarna Israel Ruong och Karl Tirén som varit mycket noggranna i sin dokumentation och både spelat in och skrivit ner de talade partierna. Karl Tirén gjorde sina inspelningar på 1910-talet och han såg snabbt musikdramatiken i jojken.
- Karl Tirén jämförde jojken med Wagner och det var väl det finaste man kunde tänka sig på den tiden. I en jojk finns det flera olika motiv, parallella handlingar. Där kan det till exempel handla om en person men samtidigt kan det handla om en hund, om hur man ska sköta en renjord. Det kan vara en beskrivning av livet och de olika temana flätas ihop.

Jojken förändras
Idag är jojken i allra högsta grad levande, men den är inte sig lik från de gamla inspelningarna. Och traditionen att blanda berättandet med sjungandet försvinner mer och mer när jojken flyttar upp på scenen och in i cd-skivan. 
Utan berättandet är jojken inte riktigt komplett, menar Krister Stoor.
- Jojken ser ju annorlunda ut idag. Men så är det ju med livet också. Samhället ser inte likadant ut i dag som det gjorde på 1910-talet. Jojken är en del av livet. Man tar intryck, man ger intryck och det förändras.

Märet Öman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".