Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Singlar i mingel på Kungliga Operan

Publicerat måndag 24 september 2007 kl 14.14

Kungliga Operan i Stockholm har genomfört för ett operahus något så ovanligt som en helkväll för singlar. I fredags bland den tusenhövdade publiken fanns 140 singlar, lika många män som kvinnor, samlade på de främsta bänkraderna på parkett för att se Prokofjevs balett Romeo och Julia. (SR Mim 24/9)

– Så jag ska inte uppmana er att dricka er fulla här ikväll, men ibland kan det hjälpa att ta ett extra glas champagne, säger relationsexperten Eva Rusz i sin lilla goda-råd-föreläsning på den första singelkvällen av tre.

Champagneglasen gnistrar i takt med florentinsk guldbrokad och kristall i Kungliga Operans guldfoaje när relationsexperten Eva Rusz uppmanar singlarna att vara i nuet, att inte tänka så mycket framåt eftersom stress kan påverka ens varseblivning och det är råd som i alla fall vissa singlar tycks ta till sig.

– Absolut. Det är bra att vara mer öppen och inte döma direkt, säger en av de kvinnliga singlarna.

Varför är du här ikväll?

– Jag tycker att det är kul att Kungliga Operan ordnar något så annorlunda verkligen, och kommer ut till alla egentligen, inte bara de som brukar gå hit, men jag vet inte - jag kanske har fel, säger en annan kvinnlig singel.

Är det baletten eller de lediga männen som lockar mest?

– Det är nog både och faktiskt. Jag tycker att det är en väldigt kombination.

– Jag skyller på min kompis. Jag gillar kultur, jag gillar balett, säger en av de manliga singlarna och en annan tillägger:

– Jag blev erbjuden två biljetter så jag tog med mig en kompis hit.

Vad tycker du om utbudet?

– Det finns väl litet spännande i alla fall, svarar han.

Operan ser om sitt hus

Kungliga operan har gjort en för kulturlivet ganska ovanlig marknadsundersökning som kartlägger beteenden. Undersökningen visar att operan grovt sett har två publikgrupper; dels en som har litet mer sociala drivkrafter som vill finnas i operans lokaler vid sidan av att ta del av det som finns på scenen, dels en som i första hand har en passion för balett och opera, berättar marknadschefen Michael Persson:

– Det här litet mer av den sociala drivkraften som vi bjuder in ikväll, där människor vill synas och träffa andra människor i våra lokaler men naturligtvis också njuta av en fantastisk föreställning i form av Romeo och Julia.

Opera- och balettkonsten behöver i likhet med den klassiska musikvärlden se om sitt hus och skapa återväxt av en yngre publik, men det är en sak att upptäcka nya tänkbara besökare och en annan att anordna singelkvällar på en anrik opera som den kungliga.

- Jag tror att vi första gången bara funderade: är det ok för operan att göra det här? men sedan kände vi bara att det här är rätt och vi måste våga.

Det sitter mycket i väggarna här eller hur?

- Jo det gör det naturligtvis, men sedan vill människor i det här huset att folk ska ta del av de fantastiska konstformerna och vara stolta, svarar Michael Persson.

Utsålt samtliga kvällar

Stockholm sägs vara en av världens mest singeltäta städer, och samtliga tre singelkvällar i höst är utsålda, ja, så när som på ett tiotal biljetter för killar den tredje kvällen, säger Michael Persson. Till våren kommer också en kväll för homo-singlar.

Också relationsexperten Eva Rusz tycker att det är ett bra initiativ.

– Har man ett gemensamt operaintresse får man en gemensam upplevelse att prata om, plus att det är världens mest kända och tragiska kärlekshistoria som brast på grund av dålig kommunikation, säger hon.

Och efter de här singelkvällarna - kan det då bli kvällar för trötta småbarnsföräldrar i övre 40-årsåldern?

– Lustigt att du säger det. Vi funderar faktiskt på att ha barnpassning i samband med föreställningar också. Jag tror att det är viktigt för oss att vi öppnar upp och funderar på var trösklarna är för att komma till det här fantastiska huset och ta del av de konstformer som vi erbjuder, säger Michael Persson.

Berit Nygren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".